<p>Yasmina en Rania ori&euml;nteren zich op de toekomst in de sector zorg en welzijn. (foto: Henriett Somlai)</p>

Yasmina en Rania oriënteren zich op de toekomst in de sector zorg en welzijn. (foto: Henriett Somlai)

(Foto: )

Leerlingen op bezoek bij lokale ondernemers

  •   keer gelezen

Regio - Op 8 en 15 juni worden de Bedrijfsbezoeken gehouden door KWC-Culemborg, ORS Lek en Linge, Hub Rivierenland en ROC Rivor.
De eerste dag is achter de rug, aanstaande dinsdag is het vervolg waarop 140 leerlingen weer op pad gaan om sfeer te proeven en informatie in te winnen bij Culemborgse bedrijven.


Regio - Om goed voorbereid te kunnen zijn op toekomstkeuzes van jongeren, hebben decanen van vmbo-locatie ORS Lek en Linge en vmbo-locatie KWC-Culemborg de handen ineen geslagen. Samen met Hub Rivierenland en ROC Rivor organiseren de twee middelbare scholen van Culemborg twee inspirerende dagen waarbij bijna 300 leerlingen een bezoek afleggen bij 34 lokale bedrijven. Helicon en ROC Midden-Nederland zijn ook vertegenwoordigd. Projectleider van Hub Rivierenland Cécile van den Boogaard: “Voor het eerst pakken we dit project gezamenlijk op en bieden we in deze uitdagende tijd een coronaproof ‘inspiratieboost’ die de leerlingen ondersteunt bij hun oriëntatie op een studierichting. Een keuze die ze volgend jaar moeten maken.”

 De deelnemende bedrijven representeren diverse sectoren, zoals ICT, transport & logistiek, zorg, horeca, commercieel, bouw, financieel, etc. “Het was een grote logistieke operatie om de matches te maken,” vertelt Cécile van den Boogaard, “maar het is gelukt. Complimenten aan de deelnemende scholen voor de strakke organisatie. En ook de inzet van de studenten die via speeddates leerlingen hebben verteld over de vervolgopleidingen, is fantastisch!”

Rania en Yasmina zitten in de derde klas van vmbo-kader Lek en Linge. Op dinsdag 8 juni konden ze snuffelen bij sector zorg en welzijn. Rania ging op bezoek bij Zorgcentra De Betuwe.  “Ik twijfel tussen de richting verpleegkunde of toch liever doktersassistente. Bij Zorgcentra de Betuwe mocht ik zowel een verpleegkundige als een arts bevragen, waardoor ik nu weet dat een doktersassistente veel administratieve taken heeft en dat ligt mij minder. Ik wil liever met mensen werken. Ik wil graag anderen helpen. Verpleegkunde is een mooi vak en je kunt het ook buiten een ziekenhuis beoefenen, bijvoorbeeld in een zorgcentrum. De waardering die  je krijgt met dit werk is groot. Nadeel is wel dat je flexibele werktijden hebt. Maar ik denk nu toch dat ik ervoor ga. Ik heb ook veel gehad aan de speeddates met studenten van ROC Rivor en Helicon. De opleiding is breed en afwisselend,” vertelt ze. Haar klasgenoot Yasmina ging op bezoek bij Elk Welzijn. Ze wil een keuze maken tussen zorg en economie als richting. Op deze dag kreeg ze een inkijk in de wereld van een jongerenwerker. “Heel interessant, maar zelf denk ik dat ik toch apotheekassistent wil worden of dat ik in de zorg terechtkom, niet bij jongerenwerk. Ik vind echt heel goed dat we hier van school de ruimte voor krijgen. Zonder deze kans zouden we misschien een verkeerde keuze maken. Mijn tip na deze week is: denk eerst goed na, voor je een weg inslaat.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier