<p>Tiel, 31 mei 2021
Mevrouw Maria H.de Goede (90) bij de bloembak op de Grotebrugse Grintweg waar zij vrijdag 14 mei jl. tegenaan is gereden. Deze stond meer naar de straat. De politie heeft haar rijbewijs ingenomen en zij is het daar helemaal niet mee eens.
Foto Jan Bouwhuis.</p>

Tiel, 31 mei 2021 Mevrouw Maria H.de Goede (90) bij de bloembak op de Grotebrugse Grintweg waar zij vrijdag 14 mei jl. tegenaan is gereden. Deze stond meer naar de straat. De politie heeft haar rijbewijs ingenomen en zij is het daar helemaal niet mee eens. Foto Jan Bouwhuis.

(Foto: Jan Bouwhuis)

Rijbewijs afgepakt van 90-jarige Tielse

  •   keer gelezen

De negentigjarige mevrouw Maria de Goede reed op 14 mei jl. tegen een bloembak. De verbalisant vorderde onmiddellijk haar rijbewijs in zonder dat hij duidelijk kon maken of dit een wettelijke grond had. “Dit riekt naar leeftijdsdiscriminatie.”


Tiel - Mevrouw M. de Goede is inmiddels aan het bijkomen van de gekneusde ribben door het eenzijdige ongeval. Half mei reed ze tegen een bloembak in de Grotebrugse Grintweg. Ze had het net niet op tijd in de gaten dat het obstakel er stond. “Het gebeurde in de buurt van het zelftankstation,” vertelt ze. “Achteraf weet ik nog niet goed hoe het ging. Er ligt ook een stoep die een beetje schuin wegloopt. En opeens staat daar die plantenbak waar ik tegenaan knal.”

Schadevrij

De negentigjarige rijdt al meer dan veertig jaar schadevrij. “En dan kost zo’n bak mij mijn rijbewijs. Ik vraag me echt af of dat zo maar mag. De politieagent die het proces verbaal opmaakte, zei er niet bij dat dit wettelijk geoorloofd is. Als hij dat had gezegd, dan had ik niks gezegd. Nu lijkt het wel heel erg op willekeur en leeftijdsdiscriminatie.” De bestuurster vindt het maar knap onduidelijk of ze dit zo maar mogen doen. “Als ik iemand had aangereden, dan had ik dit een heel ander verhaal gevonden. Ze zeiden erbij dat ik over vier weken pas bericht krijg dat ik eventueel een testrit moet maken. Dat vind ik raar, want nu kan ik mijn rijvaardigheid niet op peil houden. Ik heb nu ook geen identiteitsbewijs. Dat is erg lastig bij het bloedprikken.”

Woordvoerster

Een woordvoerster van de Politie Oost-Nederland geeft een antwoord van algemene aard. Zij stelt dat het innemen van een rijbewijs een gebruikelijke procedure is wanneer een bestuurder ernstige feiten pleegt. “Denk bijvoorbeeld aan teveel alcohol in het bloed tijdens het rijden, te hard rijden of gevaarlijk rijgedrag vertonen. Bij het beoordelen van de situatie kijkt de politie naar - strafbare - feiten, niet naar leeftijd en dit gebeurt zeker niet willekeurig.” De politie stuurt het rijbewijs op naar een officier van justitie. Die besluit binnen tien dagen of het rijbewijs wordt ingehouden of dat iemand het terug krijgt. Tot die tijd mag ze geen auto rijden. “Daarnaast wordt er door ons melding gemaakt bij het CBR. Op basis van onze informatie beoordeelt het CBR of de betreffende persoon een cursus moet volgen of mee moet doen aan een onderzoek. In dat onderzoek kijken ze of iemand nog over voldoende rijvaardigheden beschikt.”

Onbegrijpelijk

Voor de Tielse is het allemaal nog steeds onbegrijpelijk. “Een kennis van mij is 89. Als je schade rijdt, dan kun je beter meteen aftikken, want anders nemen ze je rijbewijs af.” Waar ze heel erg over te spreken is, is het gegeven dat veel omwonenden haar ‘ontzettend’ hebben gesteund. “Ze zijn heel lief voor me geweest. Ze kwamen aan met koffie en thee en zelfs met een stoel om effe van de schok te bekomen. Dat vind ik beslist heel aardig.” Mevrouw de Goede heeft een bos bloemen gebracht bij een bewoonster.” Die zei ook dat ze moeite heeft met de plantenbak.”

Arno voor de Poorte

“Ik rijd al veertig jaar helemaal schadevrij en dan heb ik dit”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten