Foto:

Symfonie van de Betuwe door Jan van Anrooy

  •   keer gelezen

Zaterdag 19 juni a.s. lanceert Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe (sKCWB) haar 4e route in het projectplan Wegwijs in de Betuwe. Tevens opening van de culturele zomerweek, die ook dit jaar, door de Covid19 restricties, alleen in de vorm van de vernissage van de 4e route kan plaatsvinden.


Tricht - De Jan van Anrooij kunstroute, zal zaterdag 19 juni feestelijk worden gelanceerd in de Pieterskerk te Tricht, met inleidingen van schrijver van de monografie Jan van Anrooij 1901-1988, Symfonie van de Betuwe, Jef de Jager, gastheer van die dag Ds. Henk Fonteyn, openingshandeling door wethouder Rutger van Stappershoef en ook een dankwoord namens de familie van Van Anrooij. Uiteraard gaat dit gepaard met een hapje en een drankje en muzikale ondersteuning van Sax4Sax Saxofoonkwartet.

Deze dag verschijnt ook het boek monografie Jan van Anrooij 1901-1988, Symfonie van de Betuwe van schrijver Jef de Jager uit Beusichem. Er kan nu al ingetekend worden op een exemplaar van dit boek. In de voorverkoop € 24,95 (normale prijs € 29,95). Zie voor inschrijvingsformulier: www.skcwb.nl of via de website van de uitgever Optima:
https://www.optima-antiquariaat.nl/product/jan-van-anrooy-symfonie-van-de-betuwe/

Monografie van schrijver Jef de Jager uit Beusichem. Het is een boek met 2/3 illustraties en 1/3 tekst, van ca. 120 pagina’s, full color, met een harde omslag. De titel van de monografie luidt: Symfonie van de Betuwe, Jan van Anrooy (1901 – 1988), met een voorwoord van Chris van Esterik en een nawoord van Peter Schipper.

Voor degenen die ingeschreven hebben via onze crowdfundingsactie voor particulieren is er zaterdag 19 juni een extra programma gemaakt, o.a. met een preview van de tentoonstelling in het Flipje- en Streekmuseum te Tiel.

Want het mag redelijk uniek genoemd worden, dat van 19 juni t/m 12 september 2021 in 13 locaties in de Betuwe en twee buiten de Betuwe, in Ouwerkerk en Hoorn, een voor elke locatie unieke overzichtstentoonstelling plaatsvindt met werken van Jan van Anrooij. Per locatie is er een thema en de werken die tentoongesteld worden, komen voornamelijk uit particuliere collecties. Dus de meesten zijn nog nooit eerder vertoond.

Naast het hoogtepunt: de boekpresentatie zijn: “Symfonie van de Betuwe”, een monografie over Jan van Anrooij, geschreven door Jef de Jager, wordt als tweede hoogtepunt het startschot gegeven voor de hommage-post-mortem aan de schilder, door middel van een tentoonstellingsroute langs 15 locaties, die tot half september bezocht zal kunnen worden en is men van harte welkom om kennis te maken met het veelzijdige werk van de in Zaltbommel geboren kunstschilder.

Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe geeft een speciaal routeboekje uit, Route 4 de Jan van Anrooij kunstroute, dat in een grote oplage, gratis verspreid wordt en verkrijgbaar is bij in elk geval alle deelnemende locaties, maar ook besteld kan worden via: info@skcwb.nl (bij opsturen zijn hiervoor wel de portokosten verschuldigd). Hierin staan de thema’s per locatie, de bezoekdagen en tijden e.d.

Deelnemende locaties in de Jan van Anrooij kunstroute:

Flipje- en Streekmuseum te Tiel

De Gelderlandfabriek en het Museum Elisabeth Weeshuis te Culemborg

Het Stadskasteel/Maarten van Rossum museum te Zaltbommel

De Pluk, multifunctioneel centrum te Geldermalsen

Het Stroomhuis te Neerijnen

De Pieterskerk en Huize Buyserd/voormalig gemeentehuis te Tricht

Kerkesteingebouw, naast de St. Nicolaeskerk van kerken Deil/Enspijk te Deil

Dorpshuis Albertine te Rumpt

Melchior Lijstenmakerij te Meteren

Veerhuis te Varik

Wijngaard De Kruithof te Ophemert

Watersnoodmuseum te Ouwerkerk

Vereniging Oud Hoorn, Oost-Indisch Pakhuis te Hoorn

Voor meer informatie, inschrijven op onze diverse nog lopende acties om dit alles gerealiseerd te krijgen, voorintekening op het boek, nog in bruikleen geven van werken van Van Anrooij of anderszins, neem contact op met:

Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe (sKCWB)

bestuursleden:

Joke van Vrouwerff, voorzitter, 06 20 548482

Gerd Buyserd-van Doorslaer, penningmeester, 0345 572224

Karin Janssens, secretaris

Of raadpleeg onze website: www.skcwb.nl of stuur een email aan: info@skcwb.nl

Zie voor informatie m.b.t. de deelnemende locaties en openingstijden het routeboekje dat 19 juni verschijnt en gratis verkrijgbaar is bij alle deelnemende locaties, maar hierbij digitaal is toegevoegd.

Voor meer informatie:

www.skcwb.nl

info@skcwb.nl

facebook.com/skcwb

Meer over Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe (sKCWB)

Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe besteedt in een drieluik aandacht aan de drie Betuwse schilders van de vorige eeuw, in 2019 was Piet Mulder aan de beurt, Route 1 de Piet Mulder Kunstroute met een permanent bordje in Tuindorp Geldermalsen. Nu in 2021 is Jan van Anrooij kunstroute, Route 4. Bordjes op deze route komen in Rumpt en Tricht. In 2022/23 is de derde schilder in dit drieluik aan de beurt, t.w. Reijer Murman.

Verder zijn er al twee routes verschenen van de Stichting, die permanent bezocht kunnen worden, t.w.

Route 2: de route langs de openbare kunstwerken in de 26 kernen van West Betuwe; routeboekje is te koop ad € 5,00 (excl verzendkosten); op deze route zijn drie permanente bordjes geplaatst (Rumpt, Opijnen en Spijk), met QR code verwijzing. Hierbij is ook een filmpje gemaakt. Zie www.skcwb.nl onder Wegwijs in de Betuwe, Route 2.

Route 3: de route langs de vloedschuren in West Betuwe. Een cultureel-historische route. Hierbij is een prachtig educatief filmpje gemaakt, onderdeel uitmakend van het opgemaakte lesprogramma voor de scholen. Zie hiervoor www.skcwb.nl onder Wegwijs in de Betuwe, Route 3. Op deze route zijn 8 bordjes geplaatst, voornamelijk bij de vloedschuur locaties. Routeboekje is te koop ad € 5,00 (excl. verzendkosten).

Route 5: de route langs de (voormalige) kastelen in de 26 kernen van West Betuwe is momenteel in wording en zal verschijnen in het najaar van 2021 c.q. in het voorjaar van 2022.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier