<p>Het was een hele klus om de plaatjes te sorteren, de spaarders stonden al te popelen om hun album vol te maken!&nbsp;</p>

Het was een hele klus om de plaatjes te sorteren, de spaarders stonden al te popelen om hun album vol te maken! 

(Foto: M. de Lange)

Historisch plaatjesboek verbroedert

  •   keer gelezen

Het was nog een hele klus om een ruilbeurs te organiseren voor de leuke jumbo-actie ‘Historisch Tiel’. De leden van de oudheidkamer moesten natuurlijk wel rekening houden met de nog steeds geldende corona-regels.


Tiel - Vanaf begin april kon men plakplaatjes voor een boek over historisch Tiel verzamelen bij de boodschappen bij de Jumbo. Dat bleek direct al een groot succes. De actie kwam tot stand in samenwerking met de Tielse Oudheidkamer. Zij deelden enkele zaterdagen zelf de albums in de beide jumbo’s in Tiel uit.

Facebook

Direct al waren er allerlei acties in Tiel om volle albums te krijgen. Er werden losse oproepen op facebook geplaatst en er ontstond daar zelfs ook een heus ruilplatform. Dezelde actie werd eerder in andere plaatsen in Nederland gehouden. Daar werd na afloop van de actie een ruilbeurs georganiseerd om het album vol te krijgen. Dat was handig voor iedereen die nog niet alles vol had, maar bezorgde de Oudheidkamer wel een probleem.

Uitdaging

Uiteindelijk werd er bedacht in het Regionaal Archief een soort ontvangst te organiseren waarbij iedereen zijn dubbele plaatjes kon inleveren en de ontbrekende plaatjes kon afhalen. Op inschrijving wel te verstaan. Ook dat bleek een groot succes want de tijdblokken van een kwartier op zaterdagmiddag 12 juni zaten al snel helemaal vol. De leden van de oudheidkamer stonden tevoren nog wel voor een uitdaging. Er waren namelijk wel genoeg plaatjes over om uit te delen en aan te vullen maar... die zaten nog in de jumbo-eenheden. In de zilveren plastic zakjes die je bij de kassa kreeg.

Uitpakken

Er zat niks anders op dan de plaatjes uit te pakken, zakje voor zakje. Een klus waar leden van de oudheidkamer dagenlang mee bezig waren. Uiteindelijk hadden ze 57.600 plaatjes die op nummervolgorde gelegd moesten worden. Ze werden op tafels gelegd en konden zo opgehaald worden door de enthousiaste verzamelaars. Mevrouw Van Dijkhuizen uit Drumpt vertelt dat ze nog maar vijf plaatjes nodig heeft. “Het boek is leuk, een leuk idee ook. Fijn dat er zo veel historische afbeeldingen van Tiel zijn.” Angela, ook uit Drumpt, heeft zelf ook nog maar vijf plaatjes nodig, maar ze is ook door twee collega’s op pad gestuurd. “De inschrijving was al vol maar ik heb 23 plaatjes voor collega’s meegenomen.”

Afleiding

Mevrouw Ria Huibers uit Tiel West vindt de actie van de jumbo en de oudheidkamer een welkome afleiding. “Zo leuk, je werd vaak bij de kassa al aangesproken door iemand die je plaatjes wilde. Het gaf gewoon afleiding in deze moeilijke tijd. Je zag weer eens mensen. Het leefde echt onder de Tielenaren, het kwam vaak op facebook voorbij!” De verzamelaars zijn enthousiast, sommigen zagen zelfs de laatste tijd hun buren vaker als ze steeds naar plaatjes vroegen!

Marjon de Lange

Oudheidkamer openende eerst 14400 pakjes met 4 kaartjes daarin!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier