CBB zet zich in voor mensen met leesbeperking

  •   keer gelezen

Het CBB (Centrum voor Blinden en Slechtzienden) produceert in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek braille, grootletter, digitale bestanden en gesproken lectuur voor de Bibliotheekservice Passend Lezen (BPL).


Regio - Daarnaast biedt het CBB een eigen collectie christelijke lectuur aan in passende leesvormen (bijbels, liedboeken enz.)

Het CBB zet zich niet alleen in voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen met een motorische of cognitieve beperking. Daarbij kun je denken aan mensen met reuma, Parkinson, beginnende dementie, mensen die na een beroerte geen boek meer kunnen vasthouden.

Het mooie van het aanbod van het CBB is dat zij leesbestanden aanbieden middels streamingdiensten maar ook middels een daisyspeler die afgeluisterd kan worden. Een daisyspeler kan afgesteld worden op de snelheid en toonhoogte die prettig is voor de luisteraar. Een Daisyspeler wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Omdat dit allemaal erg ingewikkeld lijkt werkt het CBB met een landelijk netwerk van consulenten, die desgewenst gratis bij de mensen thuis ondersteuning aanbieden. Voor de regio Tiel, Culemborg, Houten kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Agnes Pater (agnes@consulent.cbb.nl) 06- 53 41 66 09

Het aanbod van het gesproken boek, of tijdschrift, of krant is bij velen nog onbekend. Dat is ontzettend jammer, omdat door het luisteren naar verhalen mensen weer in de gelegenheid gesteld worden de eigen leefwereld te verruimen. Luisteren of passend lezen heft het persoonlijke isolement op, zorgt voor verbinding tussen mensen. Wellicht dat ook mantelzorgers en andere zorgprofessionals in deze het voortouw kunnen nemen voor allen die aangewezen zijn op passende leesvormen!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier