Foto:
aangeboden door marktlink.com

Hoe weet je wanneer je bedrijf verkoopklaar is?

  •   keer gelezen

Als ondernemer zijn met betrekking tot je eigen toekomst diverse scenario’s denkbaar. Misschien heb je kinderen in de zaak en blijft het bedrijf zo in de familie. Ook zou je met een jongere medewerker tot overeenstemming kunnen komen om in het bedrijf te stappen en stapsgewijs de zaak kunnen overdragen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het bedrijf openbaar te koop aan te bieden. Dat hoeft niet altijd te zijn op het moment dat je het zelf wat rustiger aan wilt gaan doen. Misschien heb je andere ambities, die je pas kunt waarmaken wanneer je jezelf succesvol uit de huidige onderneming weet te ontvlechten. Concurrerende ondernemers willen in sommige gevallen je bedrijf kopen om hun eigen positie te versterken. Prima natuurlijk, maar zorg er dan wel voor dat je jouw eigen positie ook veilig stelt.


Waardebepaling

De grote vraag is natuurlijk wanneer jouw onderneming klaar is om te worden verkocht. Het moment waarop een overnamekandidaat zich aandient, hoeft natuurlijk niet het meest geschikte moment te zijn. Sterker nog, waarschijnlijk is het dat in de meeste gevallen niet. Over het algemeen kan worden gesteld dat een bedrijf verkopen het meest lucratief is bij een aantrekkende economie, omdat er dan zeer waarschijnlijk veel belangstelling voor het bedrijf zal zijn. Natuurlijk zijn er nog meer factoren van belang, maar de waardebepaling van je bedrijf is best een ingewikkelde klus, waarvoor je jezelf goed moet laten adviseren. Besef dat je zelf ook een belangrijk onderdeel van die waarde bent. Jij hebt het bedrijf immers gemaakt tot wat het nu is. Jij bezit de kennis en kunde om dat als geen ander te doen. Stap je zelf helemaal uit het bedrijf, dan ligt de situatie anders dan wanneer je als manager aan de zaak verbonden blijft. 

Creëer zelf het juiste moment

Het juiste moment voor verkoop bestaat eigenlijk niet. Het is net als bij de handel in aandelen, je kunt niet het beste moment aanwijzen, omdat er uiteindelijk vrijwel altijd weer een beter moment zal komen. Maar in elk bedrijf zijn wel bepaalde zaken voor verbetering vatbaar. Ben je van plan om de zaak binnen enkele jaren te verkopen? Dan is het moment gekomen om aan die minpunten te gaan werken. Zo creëer je als ondernemer uiteindelijk zelf het meest geschikte moment voor de verkoop van het bedrijf en kun je het afscheid gaan voorbereiden.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier