<p>Mensen ouder dan 50 en wie een ongeneeslijke ziekte heeft (geen leeftijdsgrens) en hun naasten, kunnen kosteloos vijf gesprekken hebben.</p>

Mensen ouder dan 50 en wie een ongeneeslijke ziekte heeft (geen leeftijdsgrens) en hun naasten, kunnen kosteloos vijf gesprekken hebben.

(Foto: )

Kennismaken met Centrum voor Levensvragen

  •   keer gelezen

Iedereen maakt wel eens dingen mee die je aan het denken zetten, waarbij er vragen opkomen die niet zo makkelijk beantwoord kunnen worden, zoals: “Waarom overkomt mij dit?”, “Heb ik het wel goed gedaan?”, “Ik ben heel dankbaar voor... maar heb ik dat wel verdiend?” of “Wie ben ik nog nu ik niet meer ...?” Dit worden ook wel levensvragen genoemd. 


Regio - Ze zijn normaal en komen op bij bijvoorbeeld het verlies van werk of gezondheid, het afscheid van een naaste of het bereiken van een nieuwe levensfase of bijzondere mijlpaal. Over deze dingen kan of wil je niet altijd met familie of bekenden praten. In zo’n geval kunnen een of meer gesprekken met een geestelijk verzorger waardevol zijn, of je nu wel of niet gelooft.

Eerste Dag van de Levensvragen

Op 25 juni wordt voor het eerst de landelijke Dag van de Levensvragen georganiseerd. Een dag waarop aandacht wordt gegeven aan de mogelijkheden die de Centra voor Levensvragen bieden. Ook hier in het Rivierengebied kunt u kennismaken met het werk van geestelijk verzorgers die voor dit centrum werken. Zij voeren individuele of groepsgesprekken rond een thema zoals mantelzorg. Daarnaast ondersteunen zij professionals en vrijwilligers die meer willen weten over levensvragen en zingeving. Zie hiervoor de website: www.centrumvoorlevensvragen.nl/rivierengebied. Zij zijn op 25 juni in het bijzonder, en verder op werkdagen, telefonisch bereikbaar via (085) 400 00 21. Voor wie wil: via een beeldverbinding.

Hoe werkt het?

Een geestelijk verzorger is een professional die begeleiding biedt als je iets meemaakt waardoor je leven erg verandert waarbij een luisterend oor kan helpen. Hij of zij heeft tijd en aandacht, oordeelt niet en zoekt mee naar betekenis of zin die voor jou/u telt. Een geestelijk verzorger gaat vertrouwelijk om met de inhoud van het gesprek. Mensen ouder dan 50 jaar en wie een ongeneeslijke ziekte heeft (geen leeftijdsgrens) en hun naasten, kunnen dankzij subsidie van het ministerie van VWS kosteloos vijf gesprekken hebben. In principe komt de geestelijk verzorger aan huis.

Twee inkijkjes

Cora Akkerman (79)*, een van de cliënten van het centrum, vertelt: “Ik kreeg drie jaar geleden een herseninfarct waardoor ik van de ene op de andere dag in een rolstoel terecht kwam. Dat was verschrikkelijk voor mij. Ik woonde nog zelfstandig in een groot huis met een prachtige tuin die me heel lief was. Dat is er dus allemaal niet meer. Heel langzaam heb ik mijn situatie onder ogen leren zien. Het is dan fijn als je iemand hebt bij wie je je verhaal kwijt kunt en dat die je helpt zoeken naar je eigen manier om met al het verlies om te gaan. Heel respectvol. Omdat het niet zo lekker met me ging, was ik een paar weken geleden erg bezig met het einde van mijn leven. Dat ik niet verder wil aftakelen. Na een gesprek met Eline realiseerde ik me dat ik veel ben verloren, maar ook nog heel veel heb wat ik nog niet wil loslaten. Mijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen zijn mij goud waard. Dat heeft zij mij niet wijs gemaakt, maar doordat ik kon vertellen wat me bezighield en zij vragen stelde waar ik na een poosje denken mijn eigen antwoorden op kon geven, drong dat ineens weer als nieuw tot me door. Ik kan weer verder.”

Voor een ander voorbeeld, zie https://www.youtube.com/watch?v=fcrfPukhy1E.

Meer informatie

Voor uitgebreide informatie over het werk van geestelijk verzorgers: https://geestelijkeverzorging.nl/thuis https://geestelijkeverzorging.nl/plattegrond/ 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier