<p>Smit Sandra bouwt haar materialen op de demonstratie, op de achtergrond de marktkraam die zij vervaardigde</p>

Smit Sandra bouwt haar materialen op de demonstratie, op de achtergrond de marktkraam die zij vervaardigde

(Foto: Fred de Langen)

Wisselkraam op Tielse zaterdagmarkt

  •   keer gelezen

De weekmarkt in Tiel op zaterdag is niet meer wat het die ooit geweest is. Het aantal kramen is minder geworden en het soms gewoon stil. De stadmakers besloten daar wat aan te doen. Met een marktwisselkraam proberen zij weer wat reuring en aanbod op de Tielse markt terug te brengen.


Tiel - Zaterdag 26 juni was de aftrap voor het project dat voorlopig acht zaterdagen gaat voortduren. Een leuke opvallende kraam stond prominent op de zaterdagmarkt en werd onder andere bemand door smid Sandra die een demonstratie ambachtelijk smeden gaf. “Dit is een straat-act met een traditionele houten veldsmederij”, vertelt Sandra. De representatieve kraam is ook van haar hand. Ze is stand-in decor en meubelmaker. Haar werkplaats is op Thedingsweert. Ze gebruikt veel tweedehands materialen en hout en staal.

Doel

Het team van smid Sandra werd zaterdag vergezeld door dames van Nurse-one een praktijkschool starters of doorstromers in de zorg. “Ik volgde een ondernemerscursus bij het ROC in Tiel”, vertelt directeur Viviënne van Herel, “Ik werd doorverwezen naar dit initiatief.” Viviënne sprong in het gat in de markt wat betreft zorgpersoneel en gaf zaterdag informatie over haar jonge onderneming. De marktwisselkraam heeft namelijk niet alleen tot doel de markt weer wat op te fleuren, het is ook een sociaal project onder andere om kleine ondernemers uit de regio de kans te geven zichzelf te promoten. “Maar ook kunstenaars, verenigingen en stichtingen zijn welkom hoor”, vertelt Monique van Doorn. Zij is de coördinator van het project en één van de Tielse stadmakers.

Stadmakers

Samen met enkele andere stadmakers zet Monique zich in voor een meer gelijkwaardig, leefbaar, gelukkig en mooi Tiel. Stadmakers is een landelijk platform, ze zetten maatschappelijke initiatieven op of werken samen aan waardevolle projecten, vaak ingegeven door een natuurlijke drive. Hun motivatie is dat wij allen gebaat zijn bij het welzijn van een ander en dat dit bijdraagt aan het geluk van iedereen. Een overtuiging die – wellicht onder de oppervlakte – steeds meer omarmd wordt en urgentie krijgt.

Verbinding

“We willen dat de mensen weer wat meer verbinding met de binnenstad krijgen. Dan is het leuk als de markt wat extra’s te bieden heeft. Het kan op allerlei gebied zijn.” De kraam is ruim, meerdere projecten kunnen tegelijkertijd aansluiten. Volgende week komt bijvoorbeeld Nanette Bieleveld met haar inzamelingsactie voor haar levensreddende operatie En één van de komende zaterdagen presenteert een internet-bedrijfje zijn diensten en geeft Smokey-goose barbecues een demonstratie. “En ik zoek nog een kok die iets met de producten van de markt wil gaan doen”, vertelt Monique enthousiast. Meer informatie: 06-28306863 of moniquevandoorn@hotmail.com

Marjon de Lange

de tielse zater-dagmarkt de komende weken nog gezelliger

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier