<p>Isabel en haar trotse docent van Lek en Linge, Tom Hopkins. (foto: William Hoogteyling)</p>

Isabel en haar trotse docent van Lek en Linge, Tom Hopkins. (foto: William Hoogteyling)

(Foto: )

Welbespraakte Isabel wint spreekwedstrijd

  •   keer gelezen

Ze had een bomvol schoolprogramma, maar dat weerhield Isabel van Bennekom uit Culemborg er niet van zich in te schrijven voor de landelijke ‘Nuffic Speaking Contest’. Het legde haar geen windeieren, als eerste leerling van Lek en Linge sleepte ze de hoofdprijs in de wacht.


Culemborg - Bij deze jaarlijkse Speaking Contest – spreekwedstrijd - van de Nuffic (de organisatie die toezicht houdt op tweetalig onderwijs) gaat het erom voor publiek én uit het hoofd een betoog te houden dat qua inhoud en vorm perfect in elkaar steekt.

Tweetalig

Zoiets is Isabel (15) wel toevertrouwd. Ze is derdejaars leerling van tweetalig vwo op Lek en Linge, een van de ruim 130 tto-scholen in Nederland. Wat helpt is dat ze tweetalig is opgegroeid. “Vanwege het werk van mijn vader heb ik in Botswana en Lesotho gewoond. En ik ben al lang geïnteresseerd in taal, vooral Engels. Ik word blij als ik mag vertellen. Vorig jaar heb ik al meegedaan aan de speaking contest. Dat ging goed. Dit jaar had ik het best druk met mijn vakken, maar ik vond het te leuk.” Een gesprek met haar vader gaf het beslissende zetje. “We hadden het over het boek ‘Brief answers to the big questions’ van Stephen Hawking. Vooral vragen die hij stelt als ‘wat is een zwart gat’ en ‘is er intelligent leven op andere planeten’ spreken me aan. Daar heb ik mijn speech op gebaseerd.”

Charismatisch

Nadat ze de regionale voorronde glansrijk doorstond, mocht Isabel in Amersfoort met zeven andere kandidaten aantreden voor de landelijke finale. Ook daar overtuigde ze met haar ongeveer vier minuten durende bijdrage. Die draaide om de vraag ‘are you living a meaningful life? (leef je een betekenisvol leven?). “Aansluitend moest ik vragen beantwoorden. Onder andere wat ik ging vragen als ik een alien zou ontmoeten. Ik heb gezegd dat ik wilde weten hoe aliens over ons denken.” Docent Engels en native speaker Tom Hopkins is trots op zijn leerling. “De speech van Isabel was overtuigend. Ze is niet alleen charismatisch, ze nodigt mensen uit om na te denken.” 

Advocaat

De welbespraakte Culemborgse werd beloond met een beker, een certificaat, een pakket van National Geographics én een cadeaubon. Na de vakantie begint ze aan vwo 4. Ze koos het pakket economie en maatschappij, met bijvakken biologie en – vanwege haar liefde voor taal – Spaans. Haar toekomst? “Ik wil graag advocaat worden.” Docent Hopkins lachend: “Een goede keus. Als het nodig is, mag ze mij vertegenwoordigen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier