Foto:

Bernd voor de klas

  •   keer gelezen

Het is mei 2012. Juffrouw Nelleke van basisschool Het Pallet in Kesteren heeft voor groep 7-8 een gastles georganiseerd. De toen 22-jarige jonge ondernemer Bernd Damme, oud-leerling van de school, komt de leerlingen vertellen over zijn fabelachtige carrière als miljonair.


Bernd, de zoon van de plaatselijke opticien, is een fenomeen. Op zijn twintigste had hij miljoenen op zijn bankrekeningen staan. Hoe hij dat flikte? Juffrouw Nelleke was benieuwd en kondigde de wonderboy met trots in de klas aan. De leerlingen hingen aan zijn lippen. Daar stond Dagobert Duck in levende lijve voor hen. Kon hij net als Dagobert al in zijn geld zwemmen, wilde een van de leerlingen weten.

Zwemmen niet, zei Bernd, maar het scheelde niet veel. Met geld douchen kon hij al wel. Hij handelde toen nog in zonnebrillen. Ze brachten zoveel op dat hij aan het eind van de dag de eurobiljetten als een douche over zich heen kon laten dwarrelen, zo vertelde hij in de klas.

Hij liet er ook een filmpje zien van zijn website in stropdassen. Ook al een goudmijn. Hoe kan het toch, vroegen de kinderen zich af, dat Berndje het ene spectaculaire financiële succes op het andere stapelt. Je moet zo snel mogelijk je dromen najagen, verklapte hij. En je moet shockeren en de juiste partners weten te vinden.

We zijn nu tien jaar verder. Ik ben benieuwd hoe juf Nelleke op die gastles terug kijkt. Ze weet nu dat de oud-leerling van het Pallet twee faillissementen achter de rug heeft. Dat de stropdassenhandel faliekant mislukt is. En dat Bernds onderneming in synthetische diamanten ook uitdraaide op een zeperd van jewelste. De dromen van Bernd zijn geëindigd in bedrog, Erger nog, hij staat nu in het hele land te boek als een leugenaar, die met twee partners van hetzelfde kaliber twintig miljoen aan belastinggeld heeft weten in te pikken.

Ze zouden ons land zonder winstoogmerk helpen met mondkapjes. Uit liefdadigheid. Nee, nee, ze wilden er echt geen cent aan verdienen. De Tweede Kamer is verbolgen en accepteert het niet. Dat geld moet terug, zo eisen de Kamerleden. De vele vrijwilligers die geholpen hebben met de omstreden mondkapjesdeal, denken er net zo over.

Maar Bernd niet. Hij strooit met geld. Onlangs kocht hij nog een 17-eeuwse boerenhoeve voor 850.000 euro. Zijn compagnon Sywert van Lienden heeft al een BMW van bijna een ton aangeschaft. Daar gaan onze belastingcenten. De gelovigen in Kesteren hebben wel een verklaring voor de diepe val van Bernd Damme.

Het komt door de Mammon, de geldduivel. De dominees in Kesteren hebben er vanaf de kansel al zo vaak over gepreekt. Over die Mammon, de afgod die we beter maar niet kunnen dienen.

Buig niet voor de Mammon, die ons verleidt tot hebzucht, rijkdom en winst, zo waarschuwen de predikanten.

Ik zwaai niet graag met Bijbelteksten, maar die vergelijking met de Mammon vind ik toch wel heel toepasselijk.

Hebben Bernd en zijn compagnons de Mammon gediend? Ik heb daar geen oordeel over. Maar aan de andere kant, het zou best kunnen met hun verfoeilijke handel in die mondkapjes. Misschien zijn het wel Mammon-kapjes.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

Column Spot op de betuwe

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier