Acht musea in de grensstreek Arnhem-Nijmegen en Niederrhein brengen jongeren met de game-app Sofias Smuggling op een vernieuwende wijze in contact met kunst, schilderijen, kunstwerken en historisch erfgoed.
Acht musea in de grensstreek Arnhem-Nijmegen en Niederrhein brengen jongeren met de game-app Sofias Smuggling op een vernieuwende wijze in contact met kunst, schilderijen, kunstwerken en historisch erfgoed.

‘Sofias Smuggling’ trekt jongeren naar musea

Algemeen 127 keer gelezen

De musea zijn weer open voor publiek! Met de nieuwe innovatieve game-app ‘Sofias Smuggling: Cross-Border Hunt!’ trekken de musea in de grensstreek Arnhem-Nijmegen en Niederrhein ook jongeren naar binnen. 

Regio - Moderne technologieën, zoals Geocaching, Beacons en Augmented Reality zetten de jonge spelers aan om met museale objecten opdrachten en challenges aan te gaan. Zo brengen de musea deze belangrijke groep jongeren en gamers op een vernieuwende wijze in contact met kunst, schilderijen, kunstwerken, figuren, artefacten en historisch erfgoed.

Erwin Akkerman, Projectmanager Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, vertelt: “Met het gebruik van de nieuwste technieken enthousiasmeren wij jongeren tussen de 14 en 22 jaar de musea in de grensstreek te bezoeken. Het is een doelgroep die over het algemeen weinig in musea komt, maar met deze moderne app willen we daar verandering in brengen.” Marc Wingens, directeur van leadpartner Erfgoed Gelderland: “We hebben van de soms heftige geschiedenis van de grensstreek een spannende en fascinerende ontdekkingstocht gemaakt die Nederlandse en Duitse spelers van Sofias Smuggling met andere ogen naar dit gebied laat kijken.”

Acht deelnemende musea De game is te spelen in de volgende musea: Kasteel Hernen (Geldersch Landschap & Kasteelen), LVR-Archäologischer Park Xanten, Museum Goch, Museum Het Valkhof, Museum Kurhaus Kleve, Museum Schloß Moyland, Nederlands Openluchtmuseum en het Vrijheidsmuseum. Sofias Smuggling is te downloaden in de Google Playstore en de Apple Store in drie taalversies: Duits, Nederlands en Engels. De speler bepaalt zelf de volgorde van de spellocaties. Op sofiassmuggling.nl staat alle informatie.

Grensoverschrijdend verhaal
De game maakt een verbindend verhaal tussen de acht musea in de Nederlands-Duitse grensstreek. Zo ontstaat er een ‘overall’ story over Sofia en haar leven in deze regio. Het is een uitdagende game, die cultureel erfgoed en moderne kunst tot leven brengt. De spelers ontmoeten de mysterieuze handelaar Sofia, die door het grensgebied en de tijd reist. De spelers gaan in het voetspoor van Sofia op jacht naar de ‘enige echte waarheid’, langs de deelnemende musea, die elk hun eigen verhaal en personage hebben: Clara, Guard, Lady Moyland, Margaretha, Mr. Honig, Persona, Untitled en Ursus.

Nederlands-Duitse samenwerking ‘Sofias Smuggling
Cross-Border Hunt!’ is tot stand gekomen door een intensieve Nederlands-Duitse samenwerking. Dit Interreg Project werd medegefinancierd door de Europese Unie, de Provincie Gelderland en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van Noordrijn-Westfalen en begeleid door de Euregio Rijn-Waal. Partners in het project : Erfgoed Gelderland (leadpartner), de deelnemende musea, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Niederrhein Tourismus, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hochschule Rhein-Waal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden