Hoe ervaren 75-plussers het leven in gemeente Buren?

Algemeen 143 keer gelezen

Gemeente Buren wil graag weten hoe 75-jarige inwoners het wonen en leven in de gemeente ervaren. Daarom ontvangt iedereen die vanaf juli 2021 75 jaar oud wordt een speciale verjaardagskaart. Allereerst om ze van harte te feliciteren met deze mooie mijlpaal. Maar ze kunnen ook gebruik maken van het aanbod voor een huisbezoek van de vrijwillige ouderenadviseur (VOA). Vanaf deze zomer bezoeken negen enthousiaste VOA’s zelfstandig wonende 75-jarigen die gebruik willen maken van dit aanbod.

Buren - Tijdens een huisbezoek houdt de VOA een informeel gesprek met de bewoners. “Praten over later”, vormt de rode draad. De vrijwillige ouderenadviseur wil een open gesprek hebben over de toekomst en samen met bewoners kijken naar wat er eventueel geregeld moet worden. Ook kan er advies worden gegeven over verschillende onderwerpen zoals wonen, welzijn, zorg en gezondheid.

Wethouder Niko Wiendels “We worden steeds ouder en vinden het prettig om zo lang mogelijk in ons eigen huis te blijven wonen. Als we goed inzicht hebben in de wensen en behoeften van onze oudere inwoners blijft dit mogelijk. Preventieve huisbezoeken zorgen er voor dat we weten met welke inwoners het goed gaat en op tijd kunnen ondersteunen of doorverwijzen wanneer dit nodig is.”

Vraagbaak zijn voor anderen

“Mijn eigen ervaring als mantelzorger van mijn moeder, was de reden dat ik me aangesproken voelde om vrijwillige ouderenadviseur te worden”, aldus Jacqueline Munnix. “Ik liep tegen veel dingen aan. Had veel vragen. Maar waar kon ik terecht met al mijn vragen? De huisarts? De gemeente? Google? Dat was erg onduidelijk. Ik miste een duidelijke vraagbaak. Als VOA hoop ik een vraagbaak voor anderen te kunnen zijn, zodat ik ouderen de weg kan wijzen. Zelf vind ik het ook prettig om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden die er zijn voor onze ouderen, omdat ik in mijn werk ook veel met ouderen te maken heb. Eigenlijk heb ik verder geen verwachtingen. Ik ga open de huisbezoeken in en probeer een zo goed mogelijke vraagbaak te zijn.”

Samenwerking met Welzijn Rivierstroom

Het project Preventieve Huisbezoeken is een samenwerking tussen Welzijn Rivierstroom en gemeente Buren. De VOA’s hebben een speciale training gevolgd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden