<p>Het bestuur en het beheerdersduo van Dorpshuis &#39;De Avezathen&#39; zien het na de geslaagde inzamelingsactie weer zitten.</p>

Het bestuur en het beheerdersduo van Dorpshuis 'De Avezathen' zien het na de geslaagde inzamelingsactie weer zitten.

(Foto: Arno voor de Poorte)

Dorpsbewoners dragen dorpshuis

  •   keer gelezen

Een actie van het bestuur van het gemeenschapshuis in Kerk-Avezaath leverde 11.000 euro op. Daarmee is het voortbestaan voorlopig gewaarborgd. Voorzitter Cees den Haan (72): “We hopen dat iedereen de weg weer terugvindt.”


Kerk-Avezaath - De voorzitter schetst een beeld van een dorpshuis in de knel door het coronavirus. “Voor het zalencentrum betekende dit dat alles op slot moest hier. Het had veel consequenties voor verenigingen, sportclubs en feestjes & partijtjes. We hebben als bestuur bij elkaar gezeten en besloten om de huur voor de beheerders op te schorten.” Daarna bleek dat de herfst van 2020 de activiteiten van de regen in de drup deed belanden. Cees vertelt dat er toen ‘helemaal niks toegestaan was’. Alleen de cafetaria mocht beperkt open voor afhaal. Zelfs als bestuur mochten we het gebouw niet in.” 

Het bestuur heeft met de familie Schimmel overlegd of zij hun beheerderstaken wilden voortzetten. Daar kreeg het drietal een volmondig ‘ja’ op. “Vervolgens hebben we een actie op touw gezet en een ‘schooibrief’ gemaakt. Die hebben we huis-aan-huis laten bezorgen in Kerk- en Kapel-Avezaath. Bovendien hebben we flyers neergelegd bij een aantal verenigingen en via de e-mail nog wat belangengroepen benaderd.” 

Bezetting

Secretaris Arie van der Woerd (73) vertelt dat het zalencentrum voor de crisis goed bezet was. “We hadden bijna geen ruimte voor nieuwe huurders. Er zaten verenigingen van allerlei pluimage in: een schietclub, volleybal, dansen, vrouwen van NU en vier bridgeclubs. Daarnaast is ‘De Avezathen’ een belangrijke uitvalsbasis voor de Fietsvierdaagse, de Oranjevereniging en toneelverenigingen. We zijn benieuwd welke hiervan terugkomen na de versoepelingen, want de angst voor corona is nog steeds onder ons.” De voorzitter houdt moed en spreekt de hoop uit dat iedereen de weg weer weet terug te vinden in september als de verenigingen weer hun programma’s gaan opstarten. “Het beheerdersduo heeft het de afgelopen zes jaar uitstekend gedaan. Daar ligt het niet aan.”

Voldoende saldo

Penningmeester Bert Pruijn (58) glundert van oor tot oor als hij zegt dat ze voorlopig voldoende saldo hebben om door te gaan. “Ik ben er heel trots op en ik vind het hartverwarmend dat het leeuwendeel van de giften via ‘gewone’ particulieren binnen is gekomen. Het blijkt dat de bevolking van de twee Avezathen het Dorpshuis waardeert. Vandaar dat we hebben besloten om het weer officieel Dorpshuis ‘De Avezathen’ te gaan noemen.” De vrouw van de in Kerk-Avezaath woonachtige Radio 10-dj Lex Gaarthuis heeft volgens Bert ook haar bijdrage geleverd. “Zij heeft taarten gebakken en een deel van de opbrengst geschonken aan het Dorpshuis. Alles bij elkaar zien we met een goed gevoel de toekomst tegemoet. We doen voorlopig zuinig en kijken wat het coronavirus doet. We hebben in ieder geval gelukkig weer een stevige financiële basis.”

Arno voor de Poorte

We zijn heel erg dankbaar voor de nieuwe perspectieven

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten