Foto:

Stroomhuis Neerijnen DIT ZIJN WIJ nog een maand

  •   keer gelezen

Of dit maakten wij – werk van twee dozijn vrijwilligers van Stroomhuis Neerijnen


Neerijnen - De expositie is tot en met zondag 25 juli geopend op donderdag t/m zondag van 12 tot 16 uur

“Een genoegen om hier te zijn geweest! Wat zijn jullie hier heerlijk bezig, het plezier spat eraf en wat een variatie!” schreef afgelopen week een bekende Nederlander in het gastenboek, dat ligt bij de expositie in het Stroomhuis.

Hij was een van de meer dan 200 bezoekers die sinds 13 juni de eerste expositie van 2021 bezochten. Deze ‘ontijdige’ expositie, die normaliter in januari zou zijn gehouden, is tevens de laatste die door Hans Baars is georganiseerd, Vanaf nu nemen Jan Wasmus (Geldermalsen) en Max Vermeulen (Meteren) het stokje na 10 jaar van hem over.

Bij de voorbereiding van de expositie in december zag ik een verband tussen de ‘inzendingen’ van Dik Kusters en Ank Hazelhoff en wat we in 2020  zouden vieren als er geen andere werkelijkheid als een wolk voor onze zon geschoven was.

Aan het begin van 2020 zullen velen bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz aan de buis gekluisterd hebben gezeten. Toen wisten we nog niet wat ons als “kroon” boven het hoofd hing. We leefden in een land dat 75 jaar vrijheid wilde vieren. De herinnering aan de periode tussen september 1939 en augustus 1945 is en blijft veel betekend. De extreme ultieme vorm van je beter dan anderen voelen, leidde tot vernietiging. Vernietiging van joden, zigeuners en mensen met een beperking. Ooit was er een eerdere bevrijding uit een boosaardige slavernij, waarbij pasgeborenen gedood werden. Een bevrijding, die 40 jaar duurde voor het land van belofte werd bereikt. Als herinnering vieren joden elk jaar Loofhuttenfeest. Ze wonen zeven dagen in een hut van takken en bladeren. Ank en Dik hebben beide hun eigen omschrijvingen en ik de mijne. Een regenboog van takken van Dik en veelkleurige wanden van Ank.

Dik noemt het “Regenboog Mikado” met als ondertitel ‘alles is toeval en dat is alles’. Ik betwijfel dat. De 7 kleuren van de regenboog zijn geen toeval, maar een breking van het licht dat samen een eenheid vormt. Is ‘Toeval’ dat wat we niet verwachten, ook niet bij een expositie? Of valt het ons toe?

Hans Baars - Leven met Toekomst

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten