Verpleegkundestudent Eva Ruigrok liep een COVID-19 infectie op bij het uitgaan in Utrecht en werd ziek, ondanks vaccinatie.
Verpleegkundestudent Eva Ruigrok liep een COVID-19 infectie op bij het uitgaan in Utrecht en werd ziek, ondanks vaccinatie. (Foto: prive-bezit)

Eva liep het coronavirus op in de kroeg

  •   keer gelezen

Nadat de overheid eind juni de coronaregels versoepelde, schoten de besmettingscijfers als een raket omhoog. Alle pijlen wezen dezelfde kant op: jongeren in het uitgaansleven. Eva Ruigrok uit Tiel is zo’n jongere. “Ik heb alle richtlijnen gevolgd maar ben toch ziek geworden!” 


Tiel - Ze is bijna afgestudeerd als verpleegkundige en doet er veel aan om de verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen. “Vanwege mijn beroep ben ik in april al volledig ingeënt, met het vaccin van Pfizer. Ik weet dat dat geen volledige immuniteit oplevert, maar dat ik toch nog zo ziek werd na een besmetting, viel me wel rauw op mijn dak.” Eva Ruigrok (21) zucht. Ze heeft net zeven dagen in isolatie gezeten op haar studentenkamertje in Utrecht, na een cafébezoek waarbij een groot deel van haar gezelschap besmet raakte. “Kort voor ons uitje, op 1 juli, waren de maatregelen net versoepeld. Met een coronatoegangsbewijs hoefde je geen mondkapje op en afstand houden was ook niet nodig. We waren zo ontzettend blij dat we eindelijk weer eens als groep naar een café konden, live, zonder lastige beperkingen. We hebben al zoveel leuke activiteiten moeten missen!”

Flink ziek

Na de feestelijke avond waarop ze met vijftien studievrienden de herwonnen vrijheid vierde, volgde een koude douche voor de helft van het gezelschap. “We begonnen de avond als besloten groep, in een aparte ruimte. Daarna ging de helft naar huis en de rest pakte nog een drankje in het bijbehorende café, waar ook andere mensen waren. Van de groep die naar huis is gegaan, is niemand ziek geworden maar de anderen hebben bijna allemaal COVID-19 opgelopen, waarschijnlijk in dat café dus”, vertelt Eva. “Onze groep heeft zich echt aan de regels gehouden, maar die voorschriften blijken achteraf helemaal niet waterdicht te zijn. Je kreeg bijvoorbeeld direct na vaccinatie al een toegangsbewijs, terwijl het even duurt voordat een vaccin goed werkt. Ook is de antigeentest die je vooraf kon doen niet zo betrouwbaar. Er schijnt ook te zijn gerommeld met de QR-codes, maar dat zie ik mensen uit de zorg niet snel doen.” Zelf had ze niet direct door dat ze besmet was, want een schorre stem heeft ze wel vaker na een avondje stappen. Pas toen bleek dat iemand uit het gezelschap positief was getest en ze zelf meer klachten kreeg, gingen ook bij haar de alarmbellen af. En jawel, ook zij was de klos en moest direct in thuisisolatie. Mensen waarmee ze recent nog contact had gehad, zoals haar vriend en huisgenoten, gingen in preventieve quarantaine. “De eerste dagen sliep ik veel, te ziek om iets te doen. Af en toe even met een mondkapje op naar de gang voor douche en toilet, en daarna alles ontsmetten. Boodschappen bestelde ik online: simpel eten, want ik ruik en proef nog steeds bijna niks. Later ben ik thuis wat gaan sporten, heb achterstallige klussen aangepakt en vlogs gemaakt voor andere zieke groepsleden. Vandaag mag ik van de GGD uit quarantaine, ook al heb ik nog restverschijnselen zoals vermoeidheid.”

Corien Remijn

Maanden geleden gevaccineerd en toch flink ziek

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten