Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Beleid om Alblasserdam veilig thuis voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te maken

Algemeen 624 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Alblasserdam een veiliger thuis maken voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders; daar riep de gemeenteraad het college dinsdagavond toe op. Een motie om op zo kort mogelijke termijn een LHBTI-beleid op te stellen, kreeg unaniem steun.

Want dat Alblasserdam geen veilige thuishaven is, onderstreepte inspreker Dennis Messemaker met een emotionele oproep om de motie te steunen. Hij liet eerder via onder meer interview in het AD weten bijna dagelijks uitgescholden en nageroepen te worden omdat hij homoseksueel is. "Ik moest soms rennend naar huis, ben bedreigd met een mes vanwege mijn seksuele geaardheid."

Andere LHBTI-ers riepen hem op om zich gedeisd te houden. "Stuk voor stuk raden ze me aan om te verhuizen. LHBTI-ers vluchten namelijk weg uit Alblasserdam. Ze voelen zich hier niet welkom, dat is de realiteit. Bewijs alstublieft hun ongelijk. Laat hen zien dat ze welkom zijn. Dat zeg ik niet als LHBTI-er, niet als Alblasserdammer, maar als mens."

Wim van Krimpen
Initiatiefnemer en indiener van de motie is PvdA-er Wim van Krimpen. Hij vroeg in oktober 2018 aan burgemeester Jaap Paans om de regenboogvlag te hijsen op coming out-dag. "Dat deed ik in mijn naïviteit. Terecht wees hij mij erop dat hij zich dient te houden aan het officiële vlagprotocol."

De PvdA liet het er niet bij zitten en ging aan de slag met een 'regenboogstad-motie'. Die redde het niet. "In onze wens de motie voor een LHBTI-beleid zo breed mogelijk te laten steunen en zo mogelijk ook door andere partijen mee te laten tekenen hebben wij de naam regenboogstad laten vervallen. Wij begrijpen goed de regenboog voor een aantal kerkgemeenschappen een kostbaar symbool is."

Fred van Leer
Dat een LHBTI-beleid meer is dan een modegril, daar is Van Krimpen van overtuigd. "Met name het Cultureel Plan Bureau heeft een aantal goed gedocumenteerde onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat met name agressie naar de LHBTI-groep hoger is dan andere groepen."

En dat gaat Alblasserdam niet voorbij, onderstreept hij: "In mijn zoektocht naar de belevenissen van LHBTI-ers in ons dorp viel mij iets op: het aandeel aan het wegvluchten uit het voor hen benauwende Alblasserdam is groot. Ik breng bijvoorbeeld Fred van Leer onder uw aandacht. Wat zijn we trots op hem, een beroemde Alblasserdammer. Maar als u zijn jeugdverhaal hoort, zal deze trots plaatsmaken voor schaamte. Gepest en beschimpt kwam hij tot het besluit weg te gaan uit Alblasserdam. Laats was er nog een verhaal van een jonge man die met zijn vriend naar Gorinchem is verhuisd, het werd hem hier teveel."

SGP
Steun voor de motie kreeg hij meteen al van VVD, D66, PvdA, ChristenUnie en CDA. Alleen de SGP ontbrak nog. Tijdens de vergadering liet woordvoerder Jaco Brand weten het een tere zaak te vinden. "Het luistert voor ons heel nauw. Bij het tegengaan van pesten en geweld, daar voelen we ons comfortabel bij. Maar bij het promoten van de LHBTI-gemeenschap gaan we een grens over. Wij geven een andere invulling aan dit onderwerp. Vanuit Gods Woord geloven wij dat we als man en vrouw geschapen zijn en dat alleen binnen het huwelijk van een man en een vrouw ruimte is voor seksualiteit."

De andere partijen deden alle mogelijke moeite om de SGP toch over de streep te trekken. Arco Strop (CDA): "We kunnen niet van tevoren zeggen hoe het beleid eruit gaat zien. Veiligheid zal daar zeker een belangrijke rol in spelen, maar het zal niet het enige zijn. Wel kunt u als het er eenmaal ligt, daar nog ja of nee tegen zetten."

Comfortzone
En Wim van Krimpen: "U zult uit uw comfortzone gehaald worden. Dat is niet erg. We gaan het liefst met u door om de tent van dit beleid met honderd haringen in de grond vast te zetten. Dan krijgt geen storm daar meer vat op." En persoonlijk richting Jaco Brand: "Het met bijvoorbeeld D66 eens worden op dit punt, dat is niet zo moeilijk. Maar ik wil het ook met jóu eens worden."

Het bleek uiteindelijk voldoende om de SGP over de streep te trekken. Brand benadrukte dat ook voor hen de veiligheid van de LHBTI-gemeenschap buiten kijf moet staan. "Die veiligheid moet voor iedereen gelden. Mijn oudste zoon heb ik eerder deze avond nog moeten troosten, omdat hij thuisgekomen was nadat hij te maken had gehad met geweld. Dat doet zeer, het gaat je aan het hart. Wij zullen de motie steunen; we zullen zien waar de gesprekken toe leiden, maar daar heb ik vertrouwen in."

Gezondheidszorg
Daarmee kan het college aan de slag om de motie uit te voeren. Burgemeester Jaap Paans gaf aan dat het college daarin een leidende rol speelt. "Maar u bent daar als raad zeker ook in aan zet." Doel is tot een breed maatschappelijk besproken voorstel te komen. Van Krimpen: "Partijen als de gezondheidszorg, jongerenwerk, sportverenigingen, politie, onderwijs, religie en uiteraard de LHBTI-gemeenschap in Alblasserdam spelen hierin een rol."

Daarnaast verwees Van Krimpen naar het 'Gratis LHBTI-beleid' van het landelijke kennisinstituut Movisie. "Deze staat vol tips om tot een goed LHBTI-beleid te komen. Een van mijn adviseurs in dit proces gaf me nog mee: als de raad deze motie aanneemt, besef dan goed dat het niet vrijblijvend is. Er wordt wat verwacht en de tijd mag niet te lang zijn."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden