Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding

Gemeenteraden stemmen in met Gebiedsperspectief Kinderdijk

Algemeen 112 keer gelezen

Op 29 oktober 2019 stemden de gemeenteraden van Molenlanden en Alblasserdam in met het Gebiedsperspectief Kinderdijk. Met dit besluit stellen de raden concrete doelen, kaders en uitgangspunten vast om zo grip te krijgen en te houden op de toekomst van het Werelderfgoed en de directe omgeving daarvan.

"De vaststelling van het gebiedsperspectief is een belangrijke mijlpaal", zegt Arjan Kraijo, wethouder gemeente Alblasserdam. "Een ambitieuze maar ook noodzakelijke stap om de toekomstige groei van het binnenlandse en internationale toerisme op te vangen en om ervoor te zorgen dat het Werelderfgoed voor ons nageslacht behouden blijft en de dorpen leefbaar."

Arco Bikker, wethouder gemeente Molenlanden, vult aan: "Met het Gebiedsperspectief is Kinderdijk het eerste Werelderfgoed in Nederland dat al doet wat recent door de Raad voor leefomgeving en infrastructuur aan de rijksoverheid is geadviseerd. Namelijk: regie nemen en zorgen dat het Werelderfgoed en de directe omgeving, ook bij een toename van het toerisme, een prettige plek blijft om te wonen en werken. Ik kijk er naar uit om met alle betrokkenen hier de komende tijd verder mee aan de slag te gaan."

Kern Gebiedsperspectief
De kern van het Gebiedsperspectief Kinderdijk is dat de dorpen Kinderdijk, Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland zich in de luwte van de toeristenstroom moeten kunnen blijven ontwikkelen. Daarnaast moet er optimale grip komen op alle bezoekersstromen en gaan samenwerkende partijen nieuwe afspraken maken om te komen tot een vorm van samen-besturen, organiseren én financieren waarmee de ambitie en doelen worden waargemaakt.

De bewonerscommissie van de molenaars/molenbewoners geeft aan: "Wij als molenaars/bewoners zijn blij dat wij door beide gemeenten gehoord en uitgenodigd zijn te participeren in dit nieuwe gebiedsperspectief. Wij zien ons gezamenlijk belang goed beschreven. Wij kijken vooral uit naar de totstandkoming van een betere governance structuur."

Samenwerking
Het Gebiedsperspectief is gemaakt in opdracht van de gemeente Molenlanden, de gemeente Alblasserdam en Provincie Zuid Holland. Het is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Waterschap Rivierenland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en met inbreng van de molenbewoners en inwoners van Kinderdijk en omgeving.

"We zijn blij dat het onder leiding van de twee gemeenten gelukt is om zo veel partijen een gezamenlijke visie voor Kinderdijk te laten ontwikkelen", vindt directeur Cees van der Vlist van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. "We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een toekomstbestendig Kinderdijk."

Het Gebiedsperspectief en bijbehorende advies van de stuurgroep is te lezen op: www.kinderdijkinperspectief.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen