Bestrijding eikenprocessierups

  •   199 keer gelezen

De gemeente Molenlanden houdt zich vanaf mei bezig met het bestrijden van de eikenprocessierups. Daardoor kan het voor komen dat u op ongebruikelijke tijdstippen verkeer door uw straat hoort rijden.

De eikenprocessierups zorgt voor hinder met zijn brandharen die allergisch lijkende reacties veroorzaken op huid, ogen en luchtwegen. Deze haren zitten op het dier, in de nesten en zweven door de lucht. Daarom wordt de rups bestreden. De gemeente Molenlanden kiest voor een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode op natuurlijke wijze. Hierbij zet de gemeente een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups in, de zogenaamde nematoden. Deze minuscuul kleine aaltjes zoeken de rupsen op en veroorzaken afsterving van de rups. De methode wordt toegepast voordat de rups irriterende brandharen ontwikkelt.

Veilig

Omdat de Nematoden gevoelig zijn voor UV-straling en snel uitdrogen kunnen ze alleen 's avonds en 's nachts worden ingezet. De toegepaste middelen zijn veilig voor mens en dier, maar om ongemak te voorkomen raden wij u aan om zich niet in de nevel te begeven. Heeft u grazend vee onder de te bespuiten bomen lopen is het advies deze hier vooraf weg te halen, dieren kunnen vooral 's nachts paniekerig reageren op de werkzaamheden. U kunt enige geluidsoverlast ervaren maar dit is van korte duur. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Wijze van aanbrengen

De middelen worden met een nevelspuit in de bomen gespoten. De middelen worden elektrostatisch geladen waardoor de nevel als een soort magneet door de boom wordt aangetrokken. Hierdoor wordt nagenoeg alles door de boom vastgehouden en waait de nevel minder snel weg.

Wat merkt u ervan

Aangezien er in een korte periode veel bomen bespoten moeten worden, zullen de werkzaamheden zowel 's avonds als 's nachts uitgevoerd worden. Op het moment dat de nevelspuit bij uw woning werkt, ervaart u wellicht overlast van geluid en licht. Dat is echter maar heel even. De machine staat namelijk niet stil maar rijdt continu door. De rest van de nacht kunt u mogelijk het gezoem van de nevelspuit horen als deze op andere locaties aan het werk is.

Op locaties waar niet wordt gespoten en later toch overlast ontstaat, wordt de rups op een later moment bestreden door middel van wegzuigen of plukken. De rupsen vormen nesten tegen de stam en onder takken die bestaan uit spinsels, oude vervellingen en uitwerpselen.

Vanaf juni/ juli bewegen de rupsen zich nauwelijks meer door de boom en gaan dan verpoppen tot vlinder. Nadat de vlinder in augustus is uitgevlogen zal deze eitjes leggen in de toppen van eikenbomen en is de cyclus rond. De eitjes overwinteren zonder problemen zowel zachte als heel strenge winters.

Voor meer informatie neemt u contact op met Ruud de Jong of Mark Vonk, beide zijn via telefoonnummer 088 75 15 000 te bereiken.


Per 1 januari 2019 zijn de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard gefuseerd tot de nieuwe gemeente Molenlanden. Gemeente Molenlanden is een innovatieve plattelandsgemeente met twintig karakteristieke kernen, gelegen in een weids en mooi deel van de Zuidelijke Randstad. Een gebied dat internationaal bekend is door het werelderfgoed: de molens van Kinderdijk.