Leerlingen beleven prachtige Techniekroute Melkweg

  •   40 keer gelezen

Elf bedrijven en de brandweer van Bleskensgraaf haalden op woensdag 27 maart alles uit de kast tijdens de Techniekroute Melkweg. De veelzijdigheid van techniek kwam goed tot zijn recht, met een complete mix van theorie en praktijk. Van ambachtelijk smeed- of timmerwerk tot robotinsecten en een vliegtuigje op zonne-energie. De groep 8 leerlingen hebben er kennis mee gemaakt.

Water werkt

Wethouders Lizanne Lanser en Teunis Jacob Slob startten bij de brandweer de Techniekroute door het omspuiten van een aantal bordjes. De leerlingen gingen al snel ook met water aan de slag. De meeste groep 8 leerlingen weten vast nog niet wat centrifugale krachten zijn of hoe een centrifugaalpomp werkt. Maar een emmer met water rondslingeren, daar heeft iedereen wel een beeld bij. Bij PompPlus werd deze praktijkervaring gebruikt om uit te leggen hoe een centrifugaalpomp werkt.

Handen uit de mouwen

Ook bij de andere bedrijven werden de leerlingen aan het werk gezet en kregen zo een mooi beeld van de diverse technieken in de praktijk. Er werd een wastafel geïnstalleeerd, inclusief leidingwerk bij Wemmers Installatietechniek. Bij Vlasblom Meubel en Interieurbetimmering werd in verschillende stappen een tafeltje gemaakt. Bij TTA werd kennisgemaakt met elektrotechniek, hier kregen de kinderen een uitdagende klus, het maken van een robot-insect. Dankzij de goede begeleiding door alle medewerkers kwamen de leerlingen een heel eind op weg.

Diversiteit

Bij Eurotron werd een vliegtuigje op zonne-energie gemaakt. Ook het ambachtelijke handwerk kwam aan bod. Bij Van der Vegt BV mochten de leerlingen zelf smeden. Ook Insigne, Wemmers Tanktransport, Firma Jongeneel, aannemersbedrijf Den Butter en Voogt, Meerkerk Autoservice en de brandweer hadden hun uiterste best gedaan om de leerlingen een interessant en interactief kijkje in de keuken van hun bedrijf te geven. Zowel leerlingen als leerkrachten waren onder de indruk van alle bedrijvigheid.

Naast het kennismaken met techniek vergroot de Techniekroute ook de bekendheid van de lokale bedrijven. Ook een moeder die als begeleider mee was, verbaasde zich er bijvoorbeeld over dat bij TTA zulke prachtige dingen gemaakt worden. Een bedrijf dat voor haar aan de andere kant van het dorp ligt, maar toch zo dichtbij.


Per 1 januari 2019 zijn de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard gefuseerd tot de nieuwe gemeente Molenlanden. Gemeente Molenlanden is een innovatieve plattelandsgemeente met twintig karakteristieke kernen, gelegen in een weids en mooi deel van de Zuidelijke Randstad. Een gebied dat internationaal bekend is door het werelderfgoed: de molens van Kinderdijk.