Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding
Molenlanden

Fijne en veilige jaarwisseling!

Algemeen 57 keer gelezen

De jaarwisseling komt er weer aan. Een feestelijke tijd, maar soms ook met een bijsmaak. Wij willen u oproepen om er daadwerkelijk een feestelijk uiteinde van te maken. Schade en onveilige situaties willen we voorkomen. Daarom vragen we uw aandacht voor vernielingen, illegaal vuurwerk en carbidschieten.

Vernielingen
Vooral in de decembermaand worden er gemeentelijke eigendommen vernield. Een opgeblazen prullenbak of een verkeersbord: het lijken kleine schades. Maar als u weet dat een prullenbak gemiddeld 360 euro kost en een verkeersbord 140, dan zijn die relatief kleine vernielingen een flinke kostenpost. We proberen deze kosten op de daders te verhalen, maar dat lukt alleen als er signalementen van de daders zijn. Dus weet u iets? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of de gemeente via telefoonnummers 0183-58 38 38 (Giessenlanden) of 14 0184 Molenwaard). Bent u getuige van vandalisme? Bel dan direct 112, zodat de daders op heterdaad betrapt kunnen worden.

Illegaal vuurwerk
Veel vernielingen worden gepleegd met illegaal vuurwerk. Ook al wordt er niets vernield, het bezit en afsteken van illegaal vuurwerk is strafbaar en zeer gevaarlijk. Illegaal vuurwerk in huis geeft een verhoogde kans op brand en het kan ontploffen. Door de politie worden webshop bestellingen actief opgespoord, tot aan het woonadres van de besteller toe. Daarnaast wordt door de burgemeester een gemeentelijke boete opgelegd aan de besteller van illegaal vuurwerk. Ook in het belang van uw eigen veiligheid roepen we u op om melding te maken van signalen over het bezit en gebruik van illegaal vuurwerk. Dit kan bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Legaal vuurwerk is geen probleem, maar let op: alleen afsteken tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur. Tips: Gebruik een veiligheidsbril en steek geen vuurwerk uit de hand af.

Carbid schieten
In verschillende kernen is het een traditie om carbid te schieten rond de jaarwisseling. Deze traditie kan blijven bestaan, op voorwaarde dat het veilig gebeurt. Medio 2018 zijn de regels hierover aangescherpt. Dat betekent: Schieten in de bebouwde kom is verboden tenzij daarvoor een ontheffing door de gemeente is verleend.

Buiten de bebouwde kom gelden algemene regels:

  • alleen toegestaan tussen 31 december 10:00 uur en 1 januari 02:00 uur
  • voldoende afstand houden (ook met betrekking tot de omstanders)
  • veilige constructies gebruiken (traditioneel wordt een melkbus gebruikt; grote zelfgemaakte constructies zijn niet veilig!)
  • Er mag niet worden geschoten met harde materialen (zoals metalen busdeksels). 

Een fijne en veilige jaarwisseling gewenst !

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen