Tekst bij het nieuwe herdenkingsmonument in Ottoland
Tekst bij het nieuwe herdenkingsmonument in Ottoland (Foto: Gemeente Molenlanden)

Column Theo Segers: Stilstaan

  •   keer gelezen

Ik schrijf dit stukje op de vroege morgen van 9 mei. Het is al een prachtige dag, mist hangt boven de polder. Hier en daar steekt een koe erboven uit. De vogels zijn al lang actief en de kikkers de hele dag door. Het belooft een prachtige zonnige voorjaarsdag te worden. Een vredige dag wordt ook wel gezegd.

Stilstaan bij deze bewoording kan mijn gemoederen bezig houden. We vierden op 5 mei Bevrijdingsdag, symbool van onze vrijheid. En de dag erna is er die verschrikkelijke schietpartij in onze buurgemeente Alblasserdam. We leven mee met slachtoffers die vechten voor hun leven. We leven mee met de nabestaanden; we voelen ons verbonden met het dorp in rouw. We denken er met elkaar veel aan.

Hoe vredig was het nog de dagen ervoor. Op 4 mei herdachten we en dachten we na over vrede en vrijheid. In Ottoland was dit voor het eerst bij de nieuwe herdenkingsplek. In de bijeenkomst in de kerk citeerde ik een deel van een gedicht van Dietrich Bonhoeffer, kerkleider en verzetsstrijder tegen het nazisme. Bonhoeffer wist dat hij zijn leven moest geven; op 9 mei 1945 werd hij opgehangen.

Hij schreef:

Door goede machten trouw en stil omgeven

beschermd, getroost, beveiligd wonderbaar…

Door goede machten wonderbaar geborgen

Wachten wij rustig, wat ons lot ook zij.

God is met ons in de avond en de morgen

en elke nieuwe dag is Hij nabij.

Hij schreef dit gedicht in de dodencel in afwachting van zijn lot. Ook in Ottoland te vinden, rondom de bankjes bij de Anne Frankboom, is een quote van Anne Frank: ‘Wat geweldig dat niemand ook maar een moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld.’ De ochtend van 9 mei voel ik ook de spanning van wat er tussen Rusland en Oekraïne gaat gebeuren. Wat kunnen we verwachten, vrede lijkt nog ver weg, ik sta nog even stil bij de woorden van Anne Frank.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.