<p>Er zijn in deze &lsquo;tweelinggemeente&rsquo; ongeveer 60 mensen uit Oekra&iuml;ne opgevangen; in heel Molenlanden zo&rsquo;n 300 </p>

Er zijn in deze ‘tweelinggemeente’ ongeveer 60 mensen uit Oekraïne opgevangen; in heel Molenlanden zo’n 300

(Foto: Gemeente Molenlanden)

Column Theo Segers: Zondag met Oekraïners

  •   keer gelezen

Afgelopen zondag, 1 mei, waren mijn vrouw en ik uitgenodigd om een kerkdienst van Oekraïners in De Schommel (verenigingsgebouw van de speeltuinvereniging) in Molenaarsgraaf/Brandwijk bij te wonen. Een bijzondere gebeurtenis. Ongeveer 50 Oekraïners - jong en oud - waren aanwezig. Sommigen vergezeld door een lid van hun gastgezin.

Er zijn in deze ‘tweelinggemeente’ ongeveer 60 mensen uit Oekraïne opgevangen; in heel Molenlanden zo’n 300. Fantastisch hoe de gemeenschap zich over deze vluchtelingen ontfermd.

Ik kan me maar heel moeilijk inbeelden wat het betekent om huis en haard te verlaten. En dan de beelden hier te zien van compleet verwoeste dorpen en steden in je vaderland. Geen idee hoe het is en voelt dat familie, soms vaders en zonen daar nog actief in het leger zijn, terwijl je je heil moet zoeken bij vreemde mensen in een wildvreemd land. Wat een ellende!

In de bijeenkomst werd muziek gemaakt, werden instrumenten bespeeld en was er een digitale verbinding met een kerkdienst vanuit Kiev. Anna, een Oekraïense jonge vrouw die achter ons zat, vertaalde de woorden zachtjes voor ons in het Engels. Mij trof de muzikaliteit van jonge mensen. Op geleende instrumenten vertolkten ze Oekraïense liederen en zongen daarbij prachtig.

Op een gegeven moment - de toespraak was al 45 minuten bezig - werd de laptop op pauze gezet en meegedeeld dat er ook tijd nodig is voor koffie/thee en ontmoeting. Ik zie het in Nederland al gebeuren: de dominee op ‘pauze zetten’ (het heeft lang genoeg geduurd) met de mededeling dat ontmoeten en napraten ook belangrijk is. Na een korte toespraak van mij werden we hartelijk bedankt voor onze komst. Daarna fietsten we lekker naar huis.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.