Foto: arie kievit

Kinderdijk doet mee met wereldrecordpoging molens draaien

  •   keer gelezen

Er zijn ruim 1200 molens in Nederland. Tegenwoordig komt het niet meer voor dat ze allemaal tegelijk draaien. Ter ere van ‘Het jaar van de Molenaar’ brengen we hier verandering in! In heel Nederland draaien daarom op 9 april tussen 11 en 12 uur zo veel mogelijk molens. De molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars willen zo een recordpoging doen.

Het jaar van de molenaar is uitgeroepen door het Gilde van Vrijwillige Molenaars ter ere van hun 50 jaar bestaan. Van de 19 zal het merendeel draaiend te zien zijn op 9 april. Ook de museummolens doen mee. 

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is met negentien werkende watermolens het grootste molencomplex ter wereld. Het gebied is één groot watersysteem dat internationaal bekend staat als een ingenieus stukje Hollands watermanagement. Met een ticket kunnen bezoekers op 9 april vanaf de rondvaartboot en bij de museummolens het spektakel bewonderen. De recordpoging is bedoeld om aandacht te vragen voor het ambacht van molenaars in Nederland. 

Uitreiking boekje van ‘het Verhaal van Kinderdijk’

Op 9 april wordt voorafgaand aan de recordpoging ‘het Verhaal van Kinderdijk’ gepresenteerd. Aan de molenaars en molenbewoners wordt deze morgen het boekje uitgereikt waarin het Verhaal van Kinderdijk is samengevat. Afgelopen jaar is het verhaal opgesteld door diverse stakeholders van het Werelderfgoed, zoals de gemeenten Molenlanden en Alblasserdam, het Waterschap Rivierenland, molenaars en bewoners van het gebied, bewoners van het dorp Kinderdijk, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en Viking River Cruises. 

Betrokken partijen zijn genodigd voor de uitreiking tussen 8:30 en 9:30 uur. 

Bijzonder aan Kinderdijk is dat er nog altijd molenaar-families wonen in de molens. Vol trots werken zij in het gebied. Het molenaarschap is echt een ‘way-of-life’. De molenaars van Kinderdijk houden een ambacht in stand en delen de verhalen die het gebied zo bijzonder maken. Doordat het verhaal van Kinderdijk is samengesteld door stakeholders uit de private en publieke sector hoopt Kinderdijk een groter bewustzijn te creëren van de uniciteit van het gebied. Het verhaal over de molenaars en het watermanagement moet uiteindelijk leiden tot educatief aanbod en meer waardering voor de waarde van dit bijzondere Werelderfgoed.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.