Foto: Stichting Welzijn Molenlanden

Initiatieven vanuit de samenleving

  •   keer gelezen

Vanuit de samenleving zien we sinds de coronacrisis dat bestaande en nieuwe initiatieven zich enorm hebben ingezet voor de Molenlandse samenleving, ieder op zijn eigen manier, om iets voor een ander te doen. Bijvoorbeeld voor mensen die door het coronavirus bang zijn of geïsoleerd raken, of praktische hulp aan huis.

Op www.molenlanden.nl/coronahulp vindt u een actueel overzicht van de initiatieven in gemeente Molenlanden. Van bijvoorbeeld dorpsberaden, kerken en vrijwillige welzijnsorganisaties. Al deze initiatieven zijn bedacht om anderen te helpen, dus twijfel niet om ondersteuning te vragen. Voor en door inwoners.

Heeft u zelf een mooi initiatief dat u wilt delen? Dan horen we het graag via info@welzijnmolenlanden.nl.

Heeft u ondersteuning nodig?

· Sociaal Loket: voor vragen kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur contact opnemen met het Sociaal Loket van de gemeente: 088 75 15 100 of sociaalloket@jouwgemeente.nl. Het sociaal loket is er voor u, ook in deze tijden. Schroom dus niet contact op te nemen.

· Vrijwillige welzijnsorganisatie: u kunt contact opnemen met een voor u bekende vrijwillige welzijnsorganisatie. Zij helpen u graag verder. Op www.molenlanden.nl/coronahulp vindt u een overzicht over de verschillende initiatieven in uw gemeente.

· Rode Kruis hulplijn: het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen voor een luisterend oor, aanvullend advies of extra hulp via 070 44 55 888.

· Luisterlijn: als u zich angstig of eenzaam voelt en behoefte heeft aan een luisterend oor, dan kunt u contact opnemen met de Luisterlijn via 0900 0767.

Wilt u iets betekenen voor een ander?

· Eigen netwerk: kijk in uw eigen netwerk en omgeving waar hulp gewenst is. Een boodschapje, het (op)halen van medicijnen, de hond uitlaten of even contact houden is voor veel mensen erg waardevol.

· Vrijwillige welzijnsorganisatie: neem contact op met een vrijwillige welzijnsorganisatie in uw dorp of stad om te kijken wat u voor een ander kunt betekenen. Op www.molenlanden.nl/coronahulp vindt u een overzicht van verschillende initiatieven in uw gemeente.

Veilig helpen

Het is belangrijk om op een veilige manier te helpen. Wilt u iets doen voor iemand in thuisisolatie of quarantaine? Dan is het verstandig om niet bij hen binnen te stappen. U kunt boodschappen of andere benodigdheden bij de voordeur afzetten. En als u een praatje wilt maken, gaat dat het veiligst via de telefoon. Houd sowieso altijd in uw achterhoofd dat hygiëne van uw kant belangrijk is.

Aandacht voor mantelzorgers

We leven in een zeer bijzondere tijd, zeker voor mantelzorgers. Als u als mantelzorger vragen of problemen heeft die u zelf niet kunt oplossen, dan vragen we u deze bij ons te melden. Ook als u twijfelt of het wel nodig is. Deze situatie is uitzonderlijk voor iedereen, dus daarom kijken we per vraag op welke manier passende en haalbare hulp geboden kan worden. We roepen ook jonge mantelzorgers op hun vragen met ons te delen.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is een veel besproken thema en zeker in afgelopen corona tijd. Iedereen zal herkennen dat er al weer ene half jaar lang minder (fysieke) contacten zijn. Dat kan zijn weerslag geven op het leven. Wellicht herkent u dit bij uzelf of een bekende. Wilt u meer informatie over hoe eenzaamheid te herkennen is en hoe hier mee om te gaan? Zie onderstaande contactgegevens.

Stichting Welzijn Molenlanden

Bent u een mantelzorger en heeft u behoefte aan ondersteuning? Loopt u als vrijwilliger of organisatie in uw vrijwilligerswerk aan tegen vraagstukken over het coronavirus? Wilt u meer weten over het herkennen van en omgaan met eenzaamheid? Of wilt u helpen en weet u niet waar u moet beginnen? Neemt u dan contact op met Stichting Welzijn Molenlanden via info@welzijnmolenlanden.nl of 085 00 66 089.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.