Foto (van een foto) van het wiegje van Beatrijs.
Foto (van een foto) van het wiegje van Beatrijs. (Foto: Theo Segers)

Column Theo Segers: ‘Kindje gered’

  •   keer gelezen

Het gebeurde 600 jaar geleden. Tijdens een enorme storm braken de dijken door en liep ons gebied volledig onder water. Voor de zoveelste keer. De strijd tegen het water is in de Alblasserwaard vele malen verloren. Ook in 1421. Deze overstroming heeft de naam Sint Elisabethvloed gekregen. Op 21 november van dit jaar is dat uitgebreid op verschillende plekken herdacht. Ook in Kinderdijk.

Het verhaal gaat dat een baby in een drijvend wiegje die grote storm heeft overleefd. Een kleine kat, die op het wiegje was gesprongen, hield het wiegje in de deinende golven in evenwicht. Toen het aan land spoelde is het kindje gered en opgenomen in het gezin. De vinders noemden haar Beatrijs. In Kinderdijk, vlakbij de molens in het water van de Overwaard, is het wiegje van Beatrijs te zien. Prachtig ontworpen door de Alblasserdamse kunstenaar Roel Teeuwen.

Het brengt mijn gedachten bij een verhaal van 2000 jaar geleden. Toen ergens in Bethlehem een vrouw beviel van haar eerste kind. De geboorte van het kindje Jezus vieren we met kerst. Voor veel mensen brengt dit kindje redding, hoop én licht.

Het is bijna kerst. Opnieuw vieren we deze dagen door de coronamaatregelen op een andere wijze. We maken er ondanks alles, fijne dagen van. Ieder op zijn of haar eigen manier. De straten in Arkel zijn bijvoorbeeld weer versierd en omgetoverd tot ‘Christmas Village’. Een prachtig beeld, ga er eens kijken. Ook in de rest van Molenlanden versieren we onze huizen, van binnen en van buiten. Juist in de donkere dagen voor kerst genieten we van extra licht.

Goede kerstdagen!


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.