Samen op pad met Fedde naar één van onze afspraken
Samen op pad met Fedde naar één van onze afspraken (Foto: Theo Segers)

Column Theo Segers: De kinderburgemeester en kinderambassadeurs

  •   keer gelezen

Het is jullie vast al bekend dat Molenlanden een kinderburgemeester heeft: Fedde Linneweever. Een jaar lang is de kinderburgemeester actief. Hij ondersteunt de burgemeester en soms een wethouder bij publieke activiteiten. Daarnaast wil Fedde ook de stem van kinderen laten doorklinken tot in college en gemeenteraad. 

Hij zegt terecht: “We praten te veel over kinderen en wat ze willen, maar te weinig met kinderen.” De kinderen van nu zijn tenslotte over een aantal jaren de beslissers, bestuurders en gemeenteraad. En we geven zo het grote goed van de democratie en het belang van de lokale overheid voor de eigen leefomgeving door aan een volgende generatie.

In de procedure om te komen tot een kinderburgemeester sprak de sollicitatiecommissie met een aantal kinderen. Vijf daarvan willen als kinderambassadeur verder mee denken. Laatst was er een overleg met Fedde, de kinderburgemeester en de ambassadeurs: Aron, Bina, Lotte, Lukas en Siena. Samen met twee medewerkers waren we er bij. Een mooi moment.

Mij verraste de serieusheid waarmee deze groep 10-jarige kinderen deze taak oppakte. Als dit de toekomst is van het bestuur in Molenlanden, dan zeg ik volmondig: ’Er is hoop’ (natuurlijk niets ten nadele van de zittende gemeenteraad). Een keur aan onderwerpen werd door hen ingebracht. Zaken die ze belangrijk vonden zijn: tegengaan van eenzaamheid, zorg voor meer netheid op straat, meer prullenbakken, meer ruimte om te spelen voor oudere kinderen, het tegengaan van pesten, op sommige plaatsen meer straatverlichting.

Voortvarend maakten ze afspraken en verdeelden de taken. Hier gaan we meer van horen. Niet te veel praten, en daar kunnen volwassenen wat van leren, maar doen. Handen uit de mouwen. En hulp kunnen we gebruiken van alle inwoners. Molenlanden wordt nog mooier. Dank jullie wel kinderburgemeester en kinderambassadeurs!

Ps: Vragen, opmerkingen? Mail naar kinderburgemeester@jouwgemeente.nl..Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.