<p>&#39;Extra keelsnoepjes gekocht en een grote baal papieren zakdoekjes. Wat nu?&#39;</p>

'Extra keelsnoepjes gekocht en een grote baal papieren zakdoekjes. Wat nu?'

(Foto: Stockfoto)

Column Theo Segers: ‘16.364 of 16.365?’

  •   keer gelezen

Afgelopen week behaalden we een record aan besmettingen in ons land. Ook in Molenlanden was het aantal coronabesmettingen nog nooit zo hoog. Vorige week riep ik iedereen met een open brief op om te doen wat binnen je mogelijkheden ligt. Daarop kwamen reacties; veel bijval, maar ook kritische geluiden. En dat snap ik. En natuurlijk blijf ik het gesprek voeren en vanuit mijn positie mijn best doen.

De landelijke overheid heeft met de laatste persconferentie opnieuw de maatregelen aangescherpt. Ook hiervoor geldt: volg ze op. Alleen hierdoor krijgen we de besmettingscijfers naar beneden. Dat dit lastig is, heb ik zelf ervaren. Opeens werd ik begin vorige week verkouden. Je kent dat wel; wat last van de keel en veel hoesten en proesten. Extra keelsnoepjes gekocht en een grote baal papieren zakdoekjes. Wat nu? De overheid zegt: ‘Bij ziekteverschijnselen laat je testen!’ Maar wanneer? Mijn agenda zit vol? En waar moet je zijn? Waar kan ik een afspraak maken? Het zal toch wel een griepje zijn, dat heb ik elke winter.

Juist op die dag las ik in de krant dat 6 van de 10 mensen met klachten zich niet laten testen. Daar schrok ik van; 60% van de mensen met ziekteverschijnselen volgen de instructies niet op. Daar wilde ik niet bij horen! Ik moest aan mijn eigen woorden denken in de open brief. ‘Doe iets, volg de instructies op.’ Uiteindelijk mijn afspraken afgezegd. Alleen online vergaderd en als het echt niet anders kon, nam een van de wethouders waar. Ik heb via de (overbezette) telefoonlijn een afspraak gemaakt.

Op woensdag kon ik om 11.30 uur terecht in Dordrecht. Complimenten hoe dat door de GGD wordt geregeld. ‘Binnen 48 uur krijgt u de uitslag’, zei de vriendelijke mevrouw die wel heel diep met het wattenstokje in mijn keel en neus ging. Toen ik binnen 24 uur digitaal de uitslag kreeg (opnieuw complimenten, wat leven we toch in een gaaf land) bleek het geen corona te zijn; toch de griep. Daarom geen 16.365 maar 16.364 besmettingen die dag. Zorgelijk is het wel, daarom doe wat je kan: doe het voor elkaar.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.