<p>&#39;In onze gemeente voelt 40% zich volgens onderzoek eenzaam, waarvan 7% zeer eenzaam.&#39;</p>

'In onze gemeente voelt 40% zich volgens onderzoek eenzaam, waarvan 7% zeer eenzaam.'

(Foto: Ferry Verheij)

Lizanne Lanser: ‘Niemand kiest ervoor kwetsbaar, eenzaam of afhankelijk te zijn’

  •   keer gelezen

Ik denk dat niemand ervoor kiest om kwetsbaar, eenzaam of geheel afhankelijk te zijn van anderen. Toch kan het gebeuren dat het leven een wending neemt waardoor je ineens die kwetsbare bent. Waar je eerder nooit moeite had met alleen zijn of een keer hulp vragen, voelt het nu anders. Je voelt je eenzaam. Je voelt je afhankelijk. Soms kan zo’n situatie tijdelijk zijn, soms duurt het langer. Niet graag sta je te boek als eenzaam of kwetsbaar. Dat maakt het nog eens lastiger.

In onze gemeente voelt 40% zich volgens onderzoek eenzaam, waarvan 7% zeer eenzaam. Cijfers waarvan ik altijd weer stil word. Welke mensen leven er achter deze cijfers? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich betrokken voelt? Zich gezien en gehoord voelt. En de ruimte voelt kwetsbaarheid te laten zien. Daarom doen we ook dit jaar weer mee aan de Week tegen Eenzaamheid. Met verschillende activiteiten voor jong en oud. En met twee ansichtkaarten bij deze krant. Om te sturen naar iemand die je een mooie dag wilt bezorgen.

Deze week is onderdeel van een structurele aanpak de komende jaren. Met nog meer aandacht voor kennis over wat eenzaamheid met je kan doen. Op lange termijn kan het leiden tot allerlei gezondheidsklachten. We vinden het belangrijk dat mensen elkaar weten te vinden, dat er kwalitatieve ondersteuning is. Ook de samenwerking met kerken, verenigingen en organisaties kan nog beter. En tenslotte blijven we informeren over waar je terecht kunt als je zover bent en een stap neemt.

Niemand kiest ervoor om kwetsbaar te zijn. Tegelijk zijn we kwetsbaarder dan we denken. U, jij en ik. Er is niets mis mee om dat toe te geven. Sterker nog, het leidt tot samen-leven.

Meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid - en de bijbehorende activiteiten - is hier te vinden.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.