Gemeentenieuws Molenlanden

'Zou Erasmus, vader van het humanisme, in het klooster op bezoek zijn geweest?'
'Zou Erasmus, vader van het humanisme, in het klooster op bezoek zijn geweest?' Foto: Stockfoto

Column Theo Segers: ‘Klooster Sint Maartensdonk in Brandwijk’

Algemeen 348 keer gelezen

Enkele weken geleden sprak ik met de heer Brinkman. Hij is gepensioneerd en doet uit liefhebberij historisch onderzoek. Wat zou ik dat, als ik het mag beleven, later ook graag als hobby doen. Zoveel mensen zoveel hobby’s. Prachtig om iets te doen en niet achter de spreekwoordelijke geraniums te zitten.

Het moraal uit de eerste alinea: zorg voor een mooie inspirerende vrijetijdsbesteding bij een vereniging, kerk of club. Er is genoeg te doen. Tot 1424 was de Donk in Brandwijk een nederzetting, een klein dorp. Vanaf dat jaar ontstond er ook een klooster. Naar alle waarschijnlijk een dependance van het klooster uit Schoonhoven. Vele monniken, van sommigen zijn de namen bekend, hebben er gewoond en gewerkt.

Naast de geestelijke taken, bidden, mediteren en de diensten bijwonen, waren ze ook actief in de bewerking van het land. De abt, de leider van het klooster, Cornelius Aurelius, een vriend van de wereldberoemde Desiderius Erasmus, is leidinggevende geweest rond 1520.

Zou Erasmus, vader van het humanisme, in het klooster op bezoek zijn geweest? Het blijft een spannende vraag. Misschien stof voor een toneelstuk of een spannend boek?

Als ik daar loop of fiets – het blijft een prachtig stukje Molenlanden – dan mijmer ik over wat er is gebeurd en hoe het leven was. Het zijn de Watergeuzen geweest die het klooster vernietigden. Jullie weten het vast nog wel, die van 1 april, toen Alva den Briel in 1572 verloor (we maken daarom jaarlijks op die datum grapjes). Het was toen een roerige tijd, veel onzekerheid, plunderingen en strijd.

De goede oude tijd, was soms zo goed echt niet. De heer Brinkman heeft een prachtig boekje geschreven over het klooster op de Donk. Leesbaar en belangrijk voor onze geschiedenis. Is er een stichting, uitgever of vereniging die dit boekje wil uitgeven? Misschien is dat weer iemands liefhebberij? Wie pakt de handschoen op, laat het ons graag weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen