Foto: Stockfoto

Column Theo Segers: ‘De vlag hangt uit ...’

  •   keer gelezen

Bij heel wat huizen in de gemeente Molenlanden hangt deze week de vlag uit. Nee, dit keer niet voor Bevrijdingsdag, de verjaardag van onze koning of een ander lid van het Koninklijk huis, maar vanwege een positieve uitslag van het eindexamen.

Beste geslaagde eindexamenkandidaten, van harte gefeliciteerd met jullie succes. Top gedaan. Voor mij blijft de herinnering scherp van toen ik 45 jaar geleden in grote onzekerheid verkeerde. In een grote bloemenveiling was ik aan het werk, want ja thuiszitten, wachten op de telefoon was ook niet alles. Mijn moeder zat naast de telefoon en ik maar werken; ik moest de vloer van enorme hallen vegen. Toen opeens klonk door de intercom door het hele gebouw: ’Telefoon voor Theo Segers, wil je naar het kantoor komen’. Met knikkende knieën ging ik…

Jullie hebben, in deze lastige coronatijd, de middelbare school of een andere opleiding afgerond. Binnenkort krijg je je diploma en dan na de zomervakantie start een nieuwe studie of werk. Nogmaals gefeliciteerd en succes met het vervolg.

In deze column ook aandacht voor de teleurstellingen. Een herexamen of je weet het al: gezakt. Heel vervelend, zeker als je het niet zag aankomen. Ik hoop dat je de moed en de energie vindt om toch vol te houden. Ik weet uit ervaring dat een diploma, een afgeronde opleiding, wel belangrijk is voor het vervolg.

Nog meer onderwijs nieuws: de middelbare scholen zijn vanaf deze week volledig open. Nog zes weken en dan is het vakantie. Ik hoop dat het je lukt om de draad weer op te pakken. Voor velen van jullie – en dan denk ik ook aan jullie ouders en omgeving – is het een lastige tijd geweest. Weinig contact, veel regels, thuis lessen volgen; dat is niet meegevallen.

Hopelijk geniet je nog even van de ontmoetingen met klasgenoten en leraren. Langzaam laten we de lockdown achter ons, worden de beperkingen opgeheven. Ondanks dit alles vraag ik jullie allemaal om toch de basisregels in het oog te houden. Niemand wil over enkele maanden weer een stijging zien van besmettingen en strengere regels. De vlaggen wapperen. Velen zijn geslaagd; de scholen weer open. En de zon schijnt uitbundig. Beste mensen geniet van de mooie dingen!

PS: Het schijnt dat jongeren de krant slecht lezen; ouders brengen jullie de felicitaties over?


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.