Theo Segers is deze week 500 dagen burgemeester van Molenlanden.
Theo Segers is deze week 500 dagen burgemeester van Molenlanden. (Foto: Gemeente Molenlanden)

Column Theo Segers: ‘500 dagen’

  •   keer gelezen

Deze week ben ik precies 500 dagen uw burgemeester en dat is geen feit om zo maar te laten passeren. Het is oprecht een eer om burgemeester van Molenlanden te zijn. Als ik mijzelf voorstel, gebruik ik met een knipoog de slogan van het dagblad Trouw ‘misschien wel de beste krant van Nederland.’ ‘Ik ben burgemeester van Molenlanden, misschien wel de mooiste gemeente van Nederland.’

Na 100 dagen is er – en dat geldt voor elke burgemeester – een gesprek afzonderlijk met de fractievoorzitters en de Commissaris van de Koning. Dan staat de vraag centraal, hoe zijn de eerste 100 dagen verlopen. De 500e dag gaat zomaar voorbij. Toch sta ik er graag bij stil. Want voor mij betekent het terugkijken. Terugkijken in de tijd, een bijzondere tijd. In de tweede maand gingen we ‘allemaal op slot.’ Thuiswerken werd gewoon en achter een beeldscherm vergaderen normaal. Na een korte verruiming van de regels rond de zomer, met een wandelende kennismaking door de hele gemeente, was daar opnieuw een ‘lockdown’. Die duurt tot nu. En dan de verhuizingen… Gelukkig hebben we, naar alle tevredenheid, een vaste woonplaats gevonden.

Het burgemeestersambt kent vele rollen: bestuurder, boegbeeld, beslisser en burgervader. ‘Wat is nu het mooiste aan het ambt van burgemeester?’, vroegen kinderen laatst bij een gastles. Best een lastige vraag. Het mooiste zijn wel de gesprekken met jullie op verschillende plaatsten en momenten. Ik hoop dat nu de regels wat verruimd worden, er meerdere momenten van ontmoetingen volgen. Molenlanden is echt een bijzondere gemeente om burgemeester te zijn. Ik hoop dat er nog vele dagen volgen. Graag tot ziens of tot spreeks!


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.