'We zijn betrokken en hebben oog voor kwetsbare mensen in de buurt'
'We zijn betrokken en hebben oog voor kwetsbare mensen in de buurt' (Foto: FERRY VERHEIJ)

Column Theo Segers: Oog voor elkaar

  •   keer gelezen

Elke maandag begint mijn werkdag met een overleg met de politie. Samen met de beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid en soms sluit ook het sociaal team aan. We nemen dan met elkaar de voorgaande week door. Zaken die de politie heeft beziggehouden en voor mij goed zijn om te weten. Niet altijd een vrolijk begin van de werkweek. Ook in een gemeente als Molenlanden is ‘de sterke arm’ betrokken bij veel zaken die mij zorgen baren. Wat een verdriet schuilt er soms achter de voordeur en komt soms naar buiten.

U snapt dat het om vertrouwelijke informatie gaat, waar ik niet veel over kan zeggen. Het zet je wel aan het denken. Waarom komen mensen op ‘het verkeerde pad’ terecht? Hoe raakt dit hun omgeving? Mensen kunnen op allerlei manieren kwetsbaar zijn en het daardoor moeilijk hebben. Gelukkig is er hulp en kan deze worden ingezet.

Een aantal zaken kan ik wel met u delen. Zo meldde de politie onlangs in een week tijd vijf mensen te hebben aangehouden die onder invloed reden van alcohol en of verdovende middelen; en niet zo weinig ook. Op zich goed dat de politie aanhoudingen verricht, boetes uitdeelt en rijbewijzen invordert. Hartelijk dank ook aan de oplettende mensen die het afwijkende rijgedrag meldden bij de politie. Net als met covid geldt ook hiervoor ‘samen maken we een betere wereld!’ Maar mijn zorg gaat dieper. Wat een enorm gevaar vormen mensen achter het stuur met middelen op. Het gaat dan ook over inwoners van onze gemeente. Helaas zijn er voorbeelden met trieste afloop genoeg. U kent de slogans: ‘Ga niet de weg op met een slok op’, ‘Glaasje op laat je rijden’, ‘Wees bewust een BOB’. Laat het niet over aan de politie. Geef zelf het goede voorbeeld en spreek elkaar aan. Ziet u iets verdachts, meldt u het dan bij de politie.

Ook hebben we de ogen van de buurt echt nodig. Onlangs – in hetzelfde politieoverleg gemeld – werd een fiets gestolen en in een auto geladen. Oplettende buurtbewoners gaven het door en de dief is elders aangehouden. Een mooi voorbeeld van hoe we in Molenlanden naar elkaar omkijken. We zijn betrokken en hebben oog voor kwetsbare mensen in de buurt. Ziet u iets verdachts? Meld het. Maakt u zich ernstig zorgen over iemand in de buurt? Geef het door. 

Uw ogen zijn nodig.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.