Ruim 60 jongeren deden mee aan Expeditie Molenlanden
Ruim 60 jongeren deden mee aan Expeditie Molenlanden (Foto: Geurt Mouthaan)

Geslaagde eerste Expeditie Molenlanden (met aftermovie)

  •   keer gelezen

Met zo’n zestig deelnemers werd de eerste editie van Expeditie Molenlanden vrijdag een succes. Jong Molenlanden en GIGA Molenlanden zette, in samenwerking met de gemeente Molenlanden, hiermee een geslaagde én ‘coronaveilige’ activiteit op.

Vrijdagochtend, 10.00 uur, de Slingelandse Plassen in Goudriaan. Op het strandje aan de rand van het water staan de deelnemers aan Expeditie Molenlanden in de startblokken. Sportieve kleding, stoere banden om de hoofden van veel jongens, geconcentreerde blikken; ze hebben er duidelijk veel zin in. “De behoefte aan zo’n activiteit is heel groot”, knikt Eva-Linde Middag van Jong Molenlanden. “Door de coronamaatregelen is er maar weinig mogelijk voor de jeugd. Daarom zijn we ook blij dat we hen dit aan kunnen bieden.”


Achter haar staat de groep inmiddels klaar om te beginnen. Na het startsein gaan ze in volle vaart op pad voor de eerste uitdaging: al paardje-rijdend een gedeelte van het parcours afleggen. Het idee voor deze opzet, met een duidelijke knipoog naar het bekende televisieprogramma Expeditie Robinson, ontstond tijdens een brainstormsessie. “Enige tijd geleden werd duidelijk dat er geld beschikbaar kwam om activiteiten te organiseren. Samen met GIGA Molenlanden en medewerkers van de gemeente Molenlanden hebben we de hoofden bij elkaar gestoken en kwam Expeditie Molenlanden op tafel. Door die financiële bijdrage kunnen we deze activiteit gratis aanbieden.”

De eerste deelnemers hebben de meeste hordes langs het water inmiddels genomen. Net voor ze weer terug zijn bij het startpunt, moeten ze een hoepel over een verderop staande stang gooien. Dat valt nog niet mee en bij het halen van de hoepels moet uitgekeken worden dat ze niet in de weg lopen voor anderen. “Kijk uit voor je hoofd”, klinkt het regelmatig vanuit de hoek van de begeleiders. “Dat zijn deels medewerkers van Jong Molenlanden en GIGA Molenlanden, maar er helpen ook vrijwilligers mee”, vult Eva-Linde aan. Even later worden de kinderen die klaar zijn opgevangen en van gekleurde shirts voorzien. In groepsvorm gaan ze met het volgende onderdeel aan de slag, waarbij ze in kano’s het water opgaan. 

Vervolg

De eerste editie van Expeditie Molenlanden zal de komende tijd een vervolg krijgen met andere activiteiten. “Wat dat precies gaat worden, weten we nog niet. We hebben ook een oproep gedaan om ideeën aan te leveren. Daarmee maak je kans op een bedrag tot 2.000 euro om een activiteit uit te voeren. Niet alleen jongeren mogen ideeën inleveren, maar ook organisaties, verenigingen, ouders en buurtgenoten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een sportieve activiteit, een workshop of een online talentenshow. Wij helpen je graag met het uitwerken en organiseren van de activiteit.” ?

Meer informatie, criteria en aanmelden kan via www.molenlanden.nl/jouwbesteidee


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.