Foto: Giga Molenlanden

Senioren fietsen veilig en fit in Molenlanden

  •   keer gelezen

Op vrijdag 30 april was de gratis fietstraining Doortrappen georganiseerd door GIGA Molenlanden en ROV Zuid-Holland. Op een parkeerterrein in Bleskensgraaf kregen senioren voorlichting hoe ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Een behendigheidsparcours was ook onderdeel van het programma. De één fietste wat voorzichtig, de ander ontspannen slalommend op een elektrische fiets. Maar allen reageerden enthousiast: “Ik raad dit iedereen aan.

”Hoe stap je veilig op? Hoe kan je het beste remmen? Staat uw zadel goed? In kleine groepjes gaven fietsdocent Petra de Jong en beweegcoach Stan de Groot gerichte voorlichting aan de deelnemers. Zo’n 12 mensen hadden zich vooraf opgegeven, uiteindelijk hebben er negen meegedaan. “We hadden ruim de tijd om iedereen aandacht te geven en konden goed afstand houden van elkaar”, vertelt Stan. 

Van alle verkeersslachtoffers is een derde fietsers. Met de training wil ROV Zuid-Holland dat senioren veilig en fit blijven fietsen. Want fietsen is gezond voor lichaam en geest vindt Kees van de Stelt. Hij rijdt een jaar op een elektrische fiets, naar alle tevredenheid. “Maar het is net als met autorijden, soms sluipt er een bepaalde gewoonte in die misschien niet helemaal veilig is. Deze training is erg zinvol. Je moet het een beetje bijhouden.”

Sjanie Zwijnenberg heeft sinds kort een elektrische fiets en is best angstig. “Ik ben weleens aangereden en ik vind het tegenwoordig op de weg zo druk met het verkeer, en in deze omgeving rijden er ook nogal eens van die grote tractoren. Ik heb nu geleerd om tijdens het fietsen goed om me heen te blijven kijken. Ook heb ik moeite met opstappen, maar daar heb ik net veel mee geoefend. Ik vind het echt super, ben blij dat het weer op locatie is en niet online.”

De volgende trainingsdag vindt op 26 mei plaats in Hoornaar. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@gigamolenlanden.nl.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.