Foto: Rijksoverheid

Column Theo Segers: Koningsdag in coronatijd

  •   keer gelezen

Afgelopen week zijn er weer nieuwe stappen gezet in het coronatijdperk. Opnieuw was er een persconferentie. Daarbij komt – en daar maak ik me grote zorgen over – dat het aantal besmettingen nergens zo hoog is als in onze regio! Dat het een heel bijzondere tijd is, is een open deur en daar hoef je geen filosoof of analyticus voor te zijn.

Het kabinet kondigde nieuwe stappen aan die ruimte geven richting de beëindiging van de lockdown. Daar is van alles over te zeggen en tegenin te werpen, maar ik heb respect voor de lastige positie waarin zij verkeren en de moeilijke besluiten die genomen moeten worden. Laten we samen de basisregels in acht houden en nog even volhouden.

We willen met elkaar het virus onder de duim houden. En de noodzaak daartoe is groter dan ooit. De berichten vanuit de ziekenhuizen stemmen me somber. Weer liggen de IC ’s overvol en wordt reguliere zorg afgeschaald. Sombere berichten komen soms van heel dichtbij. Een van mijn zoons is verpleegkundige op een Long/Covid afdeling en zijn verhalen maken niet vrolijk.

Aan de andere kant zien we de enorme behoefte van onze inwoners om naar buiten te gaan, om weer terug te gaan naar normaal. En opnieuw roep ik jullie allemaal toe: ‘Houd nog even vol, in het zicht van de finish; zet nog even door.’ Daarbij weet ik hoe zwaar het is voor sommige ondernemers, de horeca, mensen in de entertainment. Van harte leef ik mee met mensen die eenzaam zijn, te maken hebben met financieel economische problemen.

Goed nieuws is dat er ook een priklocatie komt in de gemeente Molenlanden. In sporthal ‘de Reiger’ in Groot Ammers is de GGD druk doende om dat allemaal te regelen. Met dank aan de verenigingen en kerkgemeenschap die maximaal meewerken.

En dan voor de tweede keer onze Koningsdag vieren in Corona tijd. Dat kan niet zoals we dat gewend zijn. Maar wat zijn de besturen en de leden van Oranjeverenigingen actief en creatief. Binnen de geldende regels zijn er toch activiteiten ter gelegenheid van de 54e verjaardag van Koning Willem-Alexander. Maak gebruik van het, veelal digitale, aanbod en probeer er binnen de regels toch een mooie dag van te maken.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.