Gemeentenieuws Molenlanden

Bekijk hier het online symposium Klimaatadaptatie; een zee aan kansen.
Bekijk hier het online symposium Klimaatadaptatie; een zee aan kansen. Foto: Gemeente Molenlanden

Terugkijken: Symposium klimaatverandering toont kansen en uitdagingen

Algemeen 126 keer gelezen

‘Zoals toeristen nu van over de hele wereld naar Kinderdijk komen om het watermanagement uit het verleden te zien, zo moeten ze straks naar onze regio komen om te zien hoe wij ons aanpassen aan klimaatverandering.’

Met die woorden sloot dagvoorzitter Eric Spaans op donderdag 4 maart het online symposium Klimaatadaptatie… een zee van kansen af, dat gezamenlijk door regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) en Stichting Blauwzaam werd georganiseerd. Ca. 250 mensen volgden de livestream.

Terugkijken kan hier:


Vooral nog praten

Voordat A5H koploper kan worden op het gebied van klimaatadaptatie is er nog een lange weg te gaan. Er loopt een aantal pilots waarin potentiële aanpakken worden getest. Op dit moment wordt er echter vooral nog gepraat over klimaatadaptatie, over hoe wij ons moeten gaan aanpassen aan klimaatverandering. Zeven gemeenten in de regio (waaronder gemeente Molenlanden), twee provincies en Waterschap Rivierenland werken samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen aan een Regionale Klimaatadaptatie Strategie (RAS).

Praten is geen luxe

Praten is geen overbodige luxe. Het is nodig om te komen tot een dialoog en tot overeenstemming over hoe we klimaatbestendig handelen mogelijk kunnen maken. Dat vraagt om eenzelfde taalgebruik. Een gemeente spreekt vaak een andere taal dan een boer of een projectontwikkelaar. In klimaatwerktafels denken een kleine honderd mensen gezamenlijk na over hittestress, droogte, watertekorten en overstromingsrisico’s en hoe je daar mee omgaat. Ze leggen verbinding met elkaar en met de klimaatproblematiek, waardoor ze zich ook mede-eigenaar kunnen voelen van een oplossing.

Voorop lopen

Kan het A5H-gebied werkelijk voorop lopen bij de aanpak van klimaatproblemen? Marcel Beukeboom, klimaatgezant van Nederland en één van de tafelgasten tijdens het symposium: ‘In de rest van de wereld is het nog lang niet zo goed ontwikkeld als hier, maar wij moeten ook nog veel leren. Een les die generiek is, gaat over een andere manier van omgaan met je omgeving. De beste vorm van adaptatie is mitigatie (de opwarming beperken en voorkomen dat het erger wordt). We zijn gewend om dingen op te maken. We moeten op een andere manier omgaan met producten, diensten, met hoe je woont en werkt.’

Hoe we dat in de regio gaan aanpakken wordt beschreven in de RAS, die in juni 2021 gereed zal zijn. Daarna volgt een uitvoeringsprogramma met concrete klimaatverbeterprojecten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen