Ondertekening door wethouder Lisanne Lanser en huisarts Kuiper-Meijer
Ondertekening door wethouder Lisanne Lanser en huisarts Kuiper-Meijer (Foto: Gemeente Molenlanden)

Start leefstijlprogramma bij overgewicht

  •   keer gelezen

Twee jaar lang professionele begeleiding naar een gezonde leefstijl

In gemeente Molenlanden heeft 55% van de volwassenen overgewicht. Veel mensen hebben moeite om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Dat is slecht voor de gezondheid en maakt ook vatbaarder voor virussen zoals COVID-19. Inwoners van Molenlanden kunnen daarom met een tweejarig programma hun leefstijl verbeteren. Volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder verrekening met het eigen risico.

Aan de slag met je leefstijl

In Zuid-Holland Zuid werken de huisartsen, gemeenten, GGD, leefstijlcoaches, diëtisten en fysiotherapeuten samen om iedereen die dat wil, goed te kunnen begeleiden naar blijvend gewichtsverlies. Molenlanden is één van de eerste gemeenten binnen de regio waar inwoners nu al aan het programma kunnen deelnemen. Op 3 maart ondertekenden huisarts Kuiper-Meijer en wethouder Lanser in huisartspraktijk Hoornaar-Hoogblokland het regioakkoord. Wethouder Lizanne Lanser: “Een gezonde leefstijl levert ontzettend veel op. Maar hoe motiveer je jezelf om je gedrag te veranderen? Dit programma biedt de kans om samen met een coach gezond leven leuk te gaan vinden. Ik zou zeggen, pak die kans!” 

Sneller ziek als je te zwaar bent

Overgewicht en een ongezonde leefstijl geven een verhoogd risico op allerlei aandoeningen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- & vaatziekten. Slaapgebrek, stress en slechte voeding verzwakken ook het afweersysteem, waardoor je lichaam minder goed in staat is om virussen en andere ziekteverwekkers te bestrijden. Ook in de strijd tegen corona is een gezonde leefstijl dus van groot belang.

Samen met je coach werken aan een gezonde leefstijl

Het leefstijlprogramma heet ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ (GLI) en duurt twee jaar. Deelnemers worden door een combinatie van groepsbijeenkomsten en individuele coaching begeleid bij het aanleren van een gezonde leefstijl, afvallen en vasthouden van een gezond gewicht. Het programma start met een intakegesprek waarin wordt kennisgemaakt met de coach en de doelen worden besproken. Hierna wordt samen besloten of iemand gaat deelnemen. Alle zorgverzekeraars vergoeden het programma volledig, zonder verrekening met het eigen risico. Een verwijzing van de huisarts is wel nodig.

Onderneem actie en meld je aan!

Iedereen in Molenlanden die een fitter en vitaler leven tegemoet wil gaan, kan een kijkje nemen op www.gli-zuidhollandzuid.nl Of contact opnemen met de regio-coördinator: Leefstijlcentrum Your Health Spot, 078-612 55 49 of gli@yourhealthspot.nl

Ook alle leefstijlcoaches, fysiotherapeuten of diëtisten die aan de slag willen met de GLI kunnen contact opnemen met de regio-coördinator van Your Health Spot. Zorgverleners. Deze partijen vormen een belangrijke schakel bij het begeleiden van inwoners naar een gezonde(re) leefstijl.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.