Beheer MFA de Beemd wordt voorlopig voortgezet met steun van Noodfonds Corona Molenlanden

Beheer MFA de Beemd wordt voorlopig voortgezet met steun van Noodfonds Corona Molenlanden

  •   keer gelezen

De gemeente Molenlanden gaat de stichting MFA Oud-Alblas / Dorpshuis De Beemd ondersteunen met een bijdrage van € 21.000,-- uit het Noodfonds Corona Molenlanden. Deze bijdrage is bestemd voor het continueren van het beheer in de periode van 1 april tot 1 september 2021. De verwachting is dat hierna de omstandigheden rond Corona zodanig zijn dat een normaal beheer weer mogelijk is en ook enkele problemen met de technische installaties zijn opgelost.

Moeilijke start
Op 1 april 2020 zijn Sjaak en Rianne Bas begonnen als beheerder van Dorpshuis De Beemd. Helaas moest het gebouw vanwege de coronamaatregelen meteen gesloten blijven, waardoor de verwachte inkomsten uitbleven. In de zomer is geprobeerd door de verkoop van schepijs en het openen van een snackpunt alsnog geld te verdienen. Grotere geplande evenementen konden helaas niet doorgaan, terwijl ook reguliere activiteiten van de vaste gebruikers van het pand (voornamelijk lokale verenigingen), feestjes en partijen niet mogelijk waren, waardoor ze deze inkomsten allemaal hebben misgelopen.

Oplossing
Enkele weken geleden heeft de familie Bas besloten per 31 maart a.s. te stoppen met het beheer van De Beemd, omdat op die datum hun contract afloopt en voortzetting van het beheer voor hen financieel niet meer haalbaar is. Aansluitend heeft ook het bestuur van stichting MFA Oud-Alblas gemeend haar taken, ook per 31 maart, neer te moeten leggen. De gemeente, het stichtingsbestuur en de familie Bas zijn daarop met elkaar in gesprek gegaan om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Deze is gevonden in de toekenning van een bijdrage van €21.000,-- uit het Noodfonds Corona aan de stichting, om beheer van het gebouw in de periode van 1 april tot 1 september mogelijk te maken. Deze periode zal tevens worden gebruikt om de technische installaties, waaronder de klimaatbeheersing, op orde te brengen.

“Wij zijn blij dat de gemeente ons op deze manier wil tegemoetkomen. Zo kunnen wij De Beemd in ieder geval tot 1 september open houden voor het dorp. Zonder steun van het dorp hadden wij het tenslotte al eerder op moeten geven”, aldus de stichting en de beheerders.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.