Richard Schenkeveld voorziet kansarme gezinnen van computers
Burgemeester Segers in gesprek met Richard Schenkeveld
Burgemeester Segers in gesprek met Richard Schenkeveld (Foto: Gemeente Molenlanden)

Richard Schenkeveld voorziet kansarme gezinnen van computers

  •   keer gelezen

Een ‘Voedselbank’ voor lap- en desktops

Zo’n 250 laptops bezorgde Richard Schenkeveld het afgelopen jaar aan kansarme gezinnen in heel Nederland. De inwoner van Nieuw-Lekkerland zette zijn initiatief op naar aanleiding van de coronacrisis. Deze krijgt een bijzonder vervolg: met de nieuwe stichting Tech Everyone komt er een landelijke ‘Voedselbank’ voor lap- en desktops.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de coronamaatregelen van kracht werden. IT-er Richard Schenkeveld zag het gebeuren en realiseerde zich: meer thuiswerken én kinderen die online onderwijs moesten gaan volgen kan kansarme gezinnen voor problemen plaatsen. “Want in veel gevallen waren één of meerdere extra laptops nodig en lang niet iedereen heeft daar het geld voor”, vertelt hij. “Vanuit mijn werk weet ik dat veel bedrijven laptops na een jaar of drie vervangen door nieuwe en de oude in het magazijn onderbrengen. Daar liggen ze vaak te wachten totdat ze worden weggegooid. Dat is zonde, zeker omdat ze vaak nog goed bruikbaar zijn.”

Landelijke media

Hij combineerde deze twee uitgangspunten om een actie op touw te zetten. Een bericht op Twitter bleek voldoende om een bescheiden storm te ontketenen. De landelijke media dook erop (“Ik heb zelfs met een interview in Linda. gestaan”) en de bijdragen én aanvragen stroomden binnen. “Bedrijven en particulieren boden laptops aan. Ik heb een grote behangerstafel in mijn huis gezet en heb die in mijn vrije tijd allemaal nagekeken en gebruiksklaar gemaakt. Gelukkig nam mijn toenmalige vriendin de logistiek en het verwerken van de mails op zich, want het was echt een gekkenhuis. Uiteindelijk hebben we 250 laptops door heel Nederland aan kansarme gezinnen geleverd.”

Eén van de ‘laptopkoeriers’ was Wilma de Moel uit Groot-Ammers. “Ik had de leukste job: het bezorgen van de laptops bij de kinderen thuis”, lacht ze. “We reden het hele land door, van het oosten van Groningen tot het zuiden van Limburg. Nooit eerder zag ik kinderen zo enthousiast aan hun schoolwerk beginnen.”

De actie werd daarna op een laag pitje gezet; de relatie van Richard, die toen nog in Herwijnen woonde, liep stuk en hij vond een tijdelijk onderkomen in Nieuw-Lekkerland. Inmiddels heeft zijn initiatief een heel bijzonder vervolg gekregen. De CEO van ESET Nederland in Sliedrecht, een internationaal bedrijf dat zich richt op de beveiliging van computers, nam contact op met Richard.

“Op basis van mijn idee wilde hij samen met zijn partner een soort Voedselbank voor lap- en desktops oprichten. Onder de naam Tech Everyone hebben we dat uitgewerkt. Kansarme gezinnen kunnen op de site techeveryone.nl aankloppen voor een gratis computer. Een prachtig vervolg waar ik heel blij mee ben, zeker omdat er nu een serieuze partner uit het bedrijfsleven met een enorm netwerk bij betrokken is.”

Reparatie

Het gaat daarbij trouwens niet alleen om het leveren van computers, ook reparatie wordt een onderdeel van Tech Everyone. “Vaak kunnen we met een relatief simpele ingreep een laptop of desktop weer prima in onder maken. Dit onderdeel zijn we nu verder aan het uitwerken.” Het enthousiasme spat er bij Richard van af; hij geniet ervan om op deze manier een bijdrage te leveren. “En ik merk iedere dag weer dat de behoefte hieraan groot is; ondanks het grote aanbod van gebruikte laptops hebben we eerder te weinig dan genoeg.”

Geurt Mouthaan


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.