Arkel Christmas Village: ‘Elke avond komen er steeds meer lampjes bij’
Ook het station van Arkel is mooi verlicht.
Ook het station van Arkel is mooi verlicht. (Foto: Arkel Christmas Village)

Arkel Christmas Village: ‘Elke avond komen er steeds meer lampjes bij’

  •   keer gelezen

Hoe je in coronatijd toch op een veilige manier een heel dorp op de been krijgt, een feestelijke sfeer creëert én de saamhorigheid een duw in de rug geeft: met Arkel Christmas Village weten Hans Wijnhoff, Jan Krol, Bert van Meteren en Rachelle Metz dat voor elkaar te krijgen. “Het werkt zo aanstekelijk; wat ons betreft wordt dit een jaarlijks festijn.”

Officieel is de start van Arkel Christmas Village op 11 december, maar nu al is het dorp aan de Linge ’s avonds en een deel van de nacht een baken van licht. Het enthousiasme om huizen feestelijk te verlichten is nog groter dan de organisatoren verwacht hadden. “We hadden tijdens de informatieavond eerder dit jaar gezegd: één slinger is ook al verlichting, dat zouden we al mooi vinden. Maar het wordt veel grootser opgepakt.” Met een lach: “En je weet hoe het gaat: er wordt toch naar elkaar gekeken en gezegd: ‘Dat kunnen wij beter. Het werkt heel aanstekelijk. Elke avond komen er steeds meer lampjes bij.”

Aanleiding was het fondsenwervende evenement van Stichting DierenLot, Arkel Christmas Challenge, waarbij dierenhulporganisaties werden opgeroepen zo ludiek mogelijk naar het Arkelse station te komen, dat omgedoopt was tot Arkel Christmas Station. “Dat was een doorslaand succes. Van buren en andere inwoners kregen we de vraag: kunnen wij niet meedoen met de verlichting? Op basis daarvan hebben we met ons vieren gezegd: dit moeten we verder uit kunnen bouwen, zeker in zo’n vervelende tijd. Hoe mooi zou het zijn als heel het dorp verlicht zou zijn? Daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Blikvanger

Ook nu is het station wat betreft verlichting een blikvanger. Met zichtbaar genoegen is het gebouw op een bijzondere manier uitgelicht tot een stralend baken op de route naar de bebouwde kom. Rachelle: “Vanochtend kreeg ik nog een mail: waarom stond de verlichting om 6 uur ’s ochtends nog niet aan voor degenen die dan op de trein stappen? Het wordt echt heel erg gewaardeerd.” En Jan Krol: “Je ziet dat mensen langzaam langs rijden om het goed te zien of stoppen om foto’s te maken.”

Bijzonder bij de organisatie is dat de Arkelnaren zélf de handen uit de mouwen steken. “We hebben dit idee bij hen neergelegd, wij gaan niet zelf de verlichting ophangen. Wel geven we advies en we hebben prijzen uitgeloofd voor de mooiste straat, het mooiste huis en het mooiste tafereel.”

Geurt Mouthaan

Op de hoogte blijven van Arkel Christmas Village kan via hun Facebookpagina.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.