Vervoersverbod voor pluimveebedrijven in Molenlanden
Foto: Italo Melo

Vervoersverbod voor pluimveebedrijven in Molenlanden

  •   keer gelezen

In Hekendorp (gemeente Oudewater) is zondag 22 november bij een pluimveehouderij vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen wordt het bedrijf geruimd. De ruiming wordt op maandag 23 en vermoedelijk dinsdag 24 november uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen.

Vervoersverbod 
In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog 10 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Ook gemeente Molenlanden valt in de 10 km zone waarvoor een vervoersverbod is ingesteld voor pluimvee en pluimvee gerelateerde producten. De komende dagen zullen in deze zone in de openbare ruimte borden geplaatst worden met betrekking tot het vervoersverbod. Dit verbod geldt minimaal 30 dagen. Afhankelijk van het verloop en eventuele nieuwe besmettingen kan dit verbod langer duren.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.