Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding
Foto: begroting

Molenlanden houdt ingezette koers vast in begroting 2021-2024

Algemeen 61 keer gelezen

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad van Molenlanden een begroting aan die meerjarig sluitend is met een positief resultaat. Het was een hele opgave om een sluitende begroting op te stellen. Daarbij houdt het college vast aan de eerder ingezette koers. Uitgangspunten van deze koers zijn het realiseren van passende woningbouw, het terugdringen van kosten van de jeugdzorg en er tegelijkertijd zorg voor onze inwoners toegankelijk te houden. Het college zet ook in op noodzakelijke verandering op het gebied van afval, duurzaamheid, energie en klimaat en het doorzetten van geplande verkeer- en vervoersactiviteiten. Molenlanden houdt ook rekening met de impact van het Coronavirus. Om de woonlastenstijging te matigen ontvangen inwoners van Molenlanden in 2021 een eenmalige tegemoetkoming van € 20 per huishouden op hun gemeentelijke belastingen. 

Koers houden 
Wethouder financiën Bram Visser: “Ik ben blij dat we deze begroting neer hebben kunnen leggen. Vanaf eind vorig jaar tot en met de zomer zijn er veel gesprekken gevoerd over bezuinigingen. Het resultaat was dat we met de opbrengst keuzes voor bezuinigingen hebben kunnen maken. Mooi dat we na gesprekken met inwoners en de gemeenteraad, eerder dit jaar bij de Kadernota, de gemeentelijke portemonnee weer goed op orde hebben gekregen.”

Het college stelt voor de komende periode passende woningbouw te realiseren. We verwachten dat het aantal mensen met behoefte een nieuwe of andere woning toeneemt. Om hier klaar voor te zijn, moet het huidige tempo van bouwen omhoog. Bijvoorbeeld met extra inzet op het project ‘Tiny en small houses’.  

De crisis leidt naar verwachting ook tot extra zorgvragen. De psychische belasting voor mensen is groot. Denk aan de inwoners die zich eenzaam voelen of de impact van stress en onzekerheid. Het is de taak van de overheid de zorg toegankelijk te houden. Dit is een hele opgave voor de gemeente, omdat de kosten zo hard stijgen dat het leidt tot bezuinigingen. Vooral in de jeugdzorg. Het college doet er alles aan om de kosten terug te dringen en de belangen van inwoners in het oog te houden.  

Ook werkt de gemeente door aan de noodzakelijke verandering op het gebied van afval, duurzaamheid, energie en klimaat. En wordt vastgehouden aan de geplande activiteiten op het gebied van verkeer en vervoer.  

“De Coronacrisis is zowel een gezondheidscrisis, een financieel-economische crisis en een psychosociale crisis. Verloop, duur en maatschappelijke impact zijn onzeker. Dus of Molenlanden koers kan houden, is komend jaar een flinke uitdaging. Dat vraagt de komende jaren om extra wendbaarheid.”, aldus Bram Visser.

Participatie belangrijk thema
Deze ontwikkelingen, de behoeftes van partijen binnen deze ontwikkelingen en die van toekomstige generaties staan soms op gespannen voet. Het past bij het karakter van Molenlanden om hier in onderling overleg uit te komen. Het zijn onzekere tijden, ook voor de inwoners van Molenlanden. Zij staan voor elkaar klaar en tonen dagelijks hun creativiteit en doorzettingsvermogen. Hierin zijn partners als de dorpsraden, Stichting Welzijn en GIGA Molenlanden onmisbaar. Wethouder Visser: ‘De inwoners en organisaties kunnen rekenen op de gemeente als betrouwbare partner, juist nu het Coronavirus flinke tegenwind geeft.’

Tegemoetkoming van € 20 per huishouden
Visser: “Het financieel perspectief is door het inboeken van bezuinigingen voor langere termijn redelijk positief. Helaas zorgen andere extra kosten zoals afvalverwerking en kostentoerekening voor ons rioolstelsel ervoor dat de lasten voor inwoners stijgen. Om deze stijging te verzachten, stelt het college voor, dat inwoners in 2021 een eenmalige tegemoetkoming krijgen van € 20 per huishouden.”
De begroting 2021 sluit, in opvolging op de Kadernota 2021, met een positief saldo van 847 duizend euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen