Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen
Nederland gaat naar een gedeeltelijke lockdown
Nederland gaat naar een gedeeltelijke lockdown (Foto: Stockmateriaal)

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

  •   keer gelezen

Nederland gaat naar een gedeeltelijke lockdown. Dat vertelde premier Rutte op de persconferentie van 13 oktober. “De maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.” Deze maatregelen nemen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving. De maatregelen gaan 14 oktober om 22.00 uur in.

Er staat de komende weken veel op het spel. De Jonge: “Dit is belangrijk: minder bijeenkomen, minder bewegingen, minder contactmomenten. Vanzelfsprekend houden we 1,5 meter afstand tot anderen en blijven we de basisregels volgen. Als je klachten hebt, laat je je testen, blijf je thuis tot je de testuitslag hebt, en bij een positieve testuitslag blijf je ook thuis. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Dat is de gezamenlijke taak waar we voor staan.”

“De feiten liegen niet: we moeten strenger voor onszelf zijn en strenger op ons eigen gedrag,” dat vertelde premier Rutte op de persconferentie van 13 oktober. “De maatregelen gaan ook pijn doen, maar het is de enige manier. Het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog steeds.” 

Routekaart

Het kabinet heeft een routekaart gepresenteerd waarmee het duidelijk wordt hoe het de komende tijd de verspreiding van het coronavirus wil aanpakken. In de routekaart wordt onderscheid gemaakt tussen vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Daarbij staan de maatregelen per niveau die in elk geval genomen worden en welke maatregelen worden overwogen. “We zitten op die routekaart op het hoogste niveau: zeer ernstig”, zegt De Jonge. “We zullen dit vier weken vol moeten houden, maar we maken over twee weken de balans op. Als het dan nog niet goed genoeg is, dan is een totale lockdown onvermijdelijk. Maar dat zou niet nodig moeten zijn; we hebben het zelf in de hand.”

Maatregelen

Bekijk de routekaart en alle maatregelen op een rij op de site van de Veiligheidsregio.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.