Voorkom overlast (honden)poep

  •   keer gelezen
Foto: Monika Wisniewska Amaviael

Een hond is een favoriet huisdier voor veel mensen, zo ook in Molenlanden. Gelukkig ruimen de meeste baasjes de poep van hun hond keurig op. Toch blijven er nog te vaak drollen liggen. Hier ervaren zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters overlast van.

Het is moeilijk om de hondenbezitter op heterdaad te betrappen wanneer de hondenpoep niet opgeruimd wordt en dat maakt handhaven lastig. Daarom roepen wij de hondenbezitters op om de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Spreek elkaar als inwoners hierop aan. Iedereen wil op zijn of haar manier genieten van de ruimte die Molenlanden te bieden heeft.

Omdat we de overlast door hondenpoep graag verminderen is onlangs in de APV opgenomen dat het verplicht is om binnen de bebouwde kom altijd, wanneer u uw hond(en) gaat uitlaten, spullen bij u te hebben waarmee u de hondenpoep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een poepzakje en een schepje. De toezichthouders kunnen hierop handhaven. Voorkom een boete en ruim hondenpoep op!

Waarom is het belangrijk?
Het is belangrijk dat u zich als hondeneigenaar aan de genoemde regels houdt. Verontreiniging veroorzaakt door hondenpoep zorgt voor veel overlast en ergernis bij anderen. Daarnaast kan het bij grazend vee besmetting met een parasiet opleveren. Ook hondenpoep op straat, of in parken en plantsoenen is slecht voor de volksgezondheid. Zowel voor u als uw eigen hond. Maar ook voor andere honden en inwoners.

Welke regels gelden er voor pony- en paarden uitwerpselen?
Dezelfde opruimplicht geldt voor pony- en paarden uitwerpselen. Mest op de weg en fietspaden is vervelend voor andere weggebruikers. Zorg dat deze routes mestvrij

blijven. Kunt u niet meteen van uw paard afstappen? Doe het dan later en kom terug om de poep op te ruimen. Volgens de regels bent u dat namelijk verplicht.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.