Nieuwe noodverordening per 16 september van kracht

  •   keer gelezen

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, zijn er regels. Die regels moeten, als dat nodig is, gehandhaafd kunnen worden. Daarom geldt er sinds 15 maart een noodverordening. Sinds 16 september is er een nieuwe noodverordening. De noodverordening en een samenvatting van de aangescherpte regels vind je in dit bericht.

Bekijk hier de noodverordening.

De nieuwe maatregelen

Introducties door onderwijsinstellingen en studentenverenigingen:

  • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen geen fysieke activiteiten organiseren als die nodig zijn voor de introductie van de studie of sport.
  • De voorzitter van de Veiligheidsregio kan wel onder bepaalde voorwaarden een ontheffing verlenen aan onderwijsinstellingen, studentenverenigingen of studentensportverenigingen als zij voor introductieactiviteiten fysieke bijeenkomsten willen organiseren.

Horeca: contactgegevens achterlaten
De horeca moet binnen én buiten blijven werken met reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Voortaan worden alle bezoekers ook gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Recreatieve instellingen: sluiting bij besmetting
Blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD, dat een recreatieve instelling (zoals horecaondernemingen en pretparken) de bron is van meerdere besmettingen, dan wordt de instelling gesloten. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de instelling voor max. 14 dagen sluiten.

Teststraat op Schiphol en andere locaties
Op Schiphol – en mogelijk later ook op andere locaties – komt een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst in Nederland laten reizigers uit oranje gebieden zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.

Regionale en lokale maatregelen
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen nieuwe bevoegdheden om verschillende lokale en/of regionale maatregelen toe te passen en zo lokale uitbraken van het virus te voorkomen of tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen ook landelijk ingevoerd worden als dit nodig blijkt. Het gaat om:

  • grootschalige samenkomsten verbieden, zoals de aanwezigheid van publiek bij sportwedstrijden weren;
  • openingstijden voor horeca en nachtwinkels beperken.

Daarnaast hadden zij ook al een aantal andere bevoegdheden voor regionale maatregelen, zoals:

  • het invoeren van eenrichtingsverkeer in winkelstraten;
  • gedragsmaatregelen nemen zoals een mondkapjesplicht in bepaalde gebieden en
  • locaties of parkeergelegenheden afsluiten.

Meer informatie
Bekijk voor meer informatie de antwoorden op veelgestelde vragen, of lees de meest actuele informatie op de speciale nieuwspagina. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM en de website van de rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.