Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding

Onderzoek huisvesting Molenlanden: nieuwbouw in eigen beheer goedkoopste optie

Algemeen 75 keer gelezen

Eind 2019 heeft de gemeenteraad het college van B en W gevraagd een aantal opties uit te werken voor de huisvesting van de gemeente Molenlanden. De uitkomsten van dit onderzoek zijn verwerkt in het raadsvoorstel dat de gemeenteraad op dinsdag 17 en 31 maart bespreekt. Uit het onderzoek komt naar voren dat nieuwe huisvesting in eigen beheer goedkoper is dan een constructie waarbij de huisvesting wordt ondergebracht bij een investeerder/belegger. Ook is nieuwbouw in eigen beheer goedkoper dan een verbouwing van het bestaande gemeentekantoor in Hoornaar. Daarom stelt het college van B en W aan de gemeenteraad voor om te kiezen voor nieuwbouw in Bleskensgraaf.

Het oorspronkelijke huisvestingsplan voor de gemeente omvat een centrale werklocatie in Bleskensgraaf, het behoud van de gemeentewerf in Noordeloos en het geschikt maken van dorpshuis De Spil als vergaderlocatie voor de gemeenteraad. De afgelopen periode is door de gemeente onder andere onderzocht of de investering van de nieuwe huisvesting onder te brengen is bij een belegger. Hiervoor heeft de gemeente contact gezocht met een bedrijfsmakelaar om een marktverkenning uit te laten voeren. Daarnaast zijn ook de mogelijkheden onderzocht bij verschillende regionale ontwikkelaars/bouwers en heeft bureau TwijnstraGudde advies uitgebracht. Uit het onderzoek komt naar voren dat de beoogde nieuwbouw/renovatie door een investeerder/belegger duurder is dan bouwen in eigen beheer.

Ook de mogelijkheid om het bestaande gemeentekantoor in Hoornaar geschikt te maken als centrale werklocatie is nader onderzocht. Om de kosten zo goed mogelijk in te schatten zijn er schetsontwerpen gemaakt. Aan de hand van deze ontwerpen zijn de verbouwkosten geraamd en de bijbehorende jaarlijkse kapitaals- en exploitatielasten berekend. Uit deze ramingen blijkt dat de renovatiekosten voor het bestaande gebouw in Hoornaar even hoog zijn als de kosten voor de gehele nieuwbouw. Alleen zijn de jaarlijkse kapitaals- en exploitatielasten veel hoger dan bij nieuwbouw. Dit komt met name door de kortere afschrijvingsduur en doordat de nieuwbouw lagere exploitatielasten kent. Ook zijn duurzaamheidsmaatregelen eenvoudiger te behalen en komt de grond van het voormalige gemeentehuis in Hoornaar beschikbaar voor herontwikkeling.

Voorstel aan de gemeenteraad
Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om, op basis van de uitkomsten van het onderzoek, te kiezen voor nieuwbouw in Bleskensgraaf in eigen beheer en het bestaande gemeentekantoor in Hoornaar op 'sobere wijze' geschikt te maken als tijdelijke centrale werklocatie voor de periode gedurende de realisatie van de nieuwbouw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen