Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding

Zonnepanelen op buitendienst locatie ‘de Vort’ in Noordeloos

Algemeen 70 keer gelezen

Van eind 2017 dateren de plannen voor zonnepanelen op locatie 'de Vort' in Noordeloos van gemeente Molenlanden. Op deze werklocatie van serviceteam buitenruimte liggen inmiddels in totaal 340 zonnepanelen. Naast de 40 panelen die er al lagen zijn 300 extra zonnepanelen geplaatst. In totaal leveren deze zonnepanelen elektriciteit voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 30 huishoudens. Gemeente Molenlanden maakt op allerlei manieren het gemeentelijk vastgoed zo energieneutraal en duurzaam mogelijk. Dit draagt bij aan de opgaven uit het Klimaatakkoord om als gemeente in 2050 volledig energieneutraal te zijn.

Van idee tot uitvoering
De werkgroep Duurzaam Noordeloos kwam eind 2017 met het idee om het dak van deze locatie te benutten voor het opwekken van zonne-energie. De toenmalige gemeente Giessenlanden vroeg destijds subsidie aan. Deze subsidie werd begin januari 2018 verleend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Door de fusie tussen de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden lagen de plannen tijdelijk stil. Het was namelijk lange tijd onduidelijk wat er met deze werkplaats van de buitendienst zou gaan gebeuren. Bleef deze locatie behouden? Kreeg het een andere eigenaar of functie? Pas in mei 2019 was duidelijk dat de locatie werd aangehouden als werklocatie van serviceteam buitenruimte.

Lange adem, zonnig resultaat
Het voornemen om 300 zonnepanelen op het dak van deze locatie te plaatsen kreeg halverwege 2019 groen licht van het college. De locatie was al zelfvoorzienend door de 40 zonnepanelen panelen die er al lagen. De laatste loodjes wogen echter nog best zwaar. Het dak moest door een aannemer geschikt worden gemaakt voor plaatsing, de Stedin aanvraag duurde even en ook waren extra kabels nodig naar het elektriciteitshuisje. Inmiddels leveren de zonnepanelen op deze locatie groene energie terug aan het net, waardoor minder fossiele brandstoffen nodig zijn. Hiermee compenseert de gemeente ook het oude gemeentelijk vastgoed dat niet geschikt is voor duurzaamheidsmaatregelen. Dit kan zijn omdat de kosten te hoog zijn, maar ook omdat een pand aan het einde van de levensduur zit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen