• Lena Teunissen in aktie tijdens het WK in Krakau.

Lena Teunissen zevende bij WK-kanoslalom

Sport 106 keer gelezen

LEERDAM •  Lena Teunissen veroverde afgelopen weekend een zevende plaats tijdens de wereldkampioenschappen kanoslalom in Krakau.

De 18-jarige Leerdamse topsportster streed in de klasse tot 23 jaar tegen dames die over enkele weken naar Rio afreizen voor de Olympische Spelen. De wedstrijd werd gevaren op het wilde water van de slalombaan in Krakau en bestond uit een kwalificatie run, een halve finale en een finale.

Lena kwalificeerde zich als negentiende. Doordat ze twee poorten aanraakte, kreeg ze 4 strafseconden. Er gingen 30 boten door naar de halve finale waardoor ze zich kon voorbereiden op de halve finale de volgende dag.

Voor de halve finale en finale wordt zoals gebruikelijk een ander parcours opgehangen, waarbij de poorten meestal moeilijker foutloos te bevaren zijn. Lena moest als 11e starten. De deelneemsters voor haar hadden nog geen echt scherpe tijd neergezet. De meesten hadden wat tijd verloren of hadden strafseconden gekregen voor het aanraken van de poorten.

Halve finale
Lena wist een hele nette run te maken en kwam zonder strafseconden in 100.21 seconden over de finish, met nog 18 snelle dames na haar goed voor een tweede tijd. Maar vermoedelijk te langzaam voor een finale plaats. Wonder boven wonder haalde een groot aantal van de dames na haar geen snellere tijd of hadden te veel strafseconden.

Uiteindelijk bleek haar 100 seconden ruim voldoende voor een 8e van de tien finaleplaatsen.

Zondag was de finaledag. Na nog uitgebreid de video van haar gevaren run en die van haar concurrenten te hebben geanalyseerd met haar trainer Michael van den Boogaard, ging Lena als derde van start. In een finalerun moet alles perfect gaan en wordt er zeer krap en met risico gevaren.

De eerste poorten gingen uitstekend, maar in het midden en tegen het eind van het parcours had ze toch drie poortjesh aangeraakt, wat haar zes strafseconden opleverde. Dat leverde een eindtijd op van 106 seconden. Uiteindelijk waren er nog drie dames langzamer. De wedstrijd werd gewonnen door Jessica Fox uit Australië, die grote kans maakt om goud te veroveren in Rio.

Lena gaat zich nu voorbereiden op het Europees Kampioenschap eind augustus in Slovenië.