Vuelta-verrassing Thymen Arensman: ‘Wielrennen is veel meer dan hard fietsen’
Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Thymen Arensman tijdens de beklimming van de Alto de l'Angliru samen met David de La Cruz.
• Thymen Arensman tijdens de beklimming van de Alto de l'Angliru samen met David de La Cruz. (Foto: Cor Vos)

Vuelta-verrassing Thymen Arensman: ‘Wielrennen is veel meer dan hard fietsen’

  •   keer gelezen   Sport

BEESD • Wielrenner Thymen Arensman uit Beesd doorstond zijn profdebuut bij team Sunweb met glans. 


De 20-jarige renner uit Beesd imponeerde in oktober van afgelopen wielerseizoen door enkele topprestaties tijdens bergetappes in de Vuelta (Ronde van Spanje). In de rit naar Sabiñanigo werd hij derde achter de Belg Tim Wellens en de Fransman Guillaume Martin.

Ook in de rit naar Querense maakte Arensman indruk. Hij miste aanvankelijk de slag, maar op de steile Alto de l’Angliru kwam de lange en slanke renner in gezelschap van de Spanjaard David de La Cruz heel dichtbij de kopgroep. Zijn vijftiende plek tijdens de individuele tijdrit van Muras naar Mirador de Ezaro (over 33,5 kilometer) was indrukwekkend. Het talent uit Beesd moest weliswaar een respectabele anderhalve minuut toegeven op winnaar Roglic. Maar de afstand op Wout Poels was slechts achttien seconden.

Leerzaam jaar
“Het zijn heel mooie prestaties geweest, maar voor mij waren dit zeker niet de enige hoogtepunten. Het jaar 2020 was voor mij vooral een heel leerzaam jaar en het jaar waarin ik overstapte van de opleidingsploeg SEG en een profcontract kreeg bij Sunweb.”

Arensman wist voor zijn komst naar Sunweb dat hij veel vermogen in zijn lichaam heeft. Hij trapt hoge wattages. Bij een trainingsritje op de Col de Rates was ‘ie zelfs sneller dan zijn teamgenoot Wilco Kelderman en ook rapper dan veel andere renners die de beklimming hebben voltooid. “Ik ben fysiek sterk. Maar wielrennen is veel meer dan hard fietsen. Er komen zoveel andere dingen bij kijken. Ik moet nog veel meer koersinzicht krijgen, leren van de oudere garde, kijken wat anderen doen.”

Succesvol
Arensman was al heel succesvol bij de jeugd. In 2017 werd hij in Sint-Michielsgestel Nederlands kampioen veldrijden in zijn leeftijdsklasse. Hij won een half jaar later de derde etappe in de Ronde van Opper-Oostenrijk voor junioren. Voordat hij een profcontract tekende bij Sunweb, reed Arensman bijna drie seizoenen lang voor de wielerploeg SEG Racing Academy.

Z’n beste prestatie behaalde hij in 2018 tijdens de Ronde van de Toekomst, waar hij in het algemeen klassement een tweede plaats behaalde achter de latere Tour de France-winnaar Tadej Podagar. Ook maakte de renner uit Beesd indruk met een derde plaats in de kasseienklassieker Parijs-Roubaix voor Beloften, toen hij zich in de finale opofferde voor zijn ploeggenoot Julius van den Berg.

Trainingsritjes
Arensman keerde voor de kerst terug van een geslaagd trainingskamp in Gran Canaria. Thuis in Beesd maakte hij trainingsritjes door de Hollandse polders. “Ach ja, een beetje vetverbranding. Op de heenweg rijd ik steevast in de richting waar de wind vandaan komt.”

Op 11 januari gaat hij met het team weer op trainingskamp. Vanaf 1 januari is DSM overigens de hoofdsponsor van het team. Reisorganisator Sunweb moest het contract met de wielerploeg helaas openbreken, omdat de omzet van het bedrijf vanwege de corona dramatisch was ingezakt. Het zal even wennen zijn, zegt Arensman. Maar heel veel verandert er ook weer niet. “DSM is immers al jarenlang als innovatiepartner verbonden aan onze ploeg. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een slijtvaste vezel ontwikkeld voor de fietskleding die we dragen.”

Keep Challenging
Arensman voelt zich thuis bij de ploeg. “Team Sunweb en nu dus team DSM en heeft een duidelijke filosofie: Keep Challenging. We hebben een gezonde mix van renners, waarbij ook jonge talenten een kans krijgen. Naast fysieke prestaties wordt ook gewerkt aan mentale weerbaarheid en aspecten als leiderschap. De ploeg trekt z’n eigen plan, ook als er iets onverwachts gebeurt zoals dit jaar met de coronacrisis.”

Voorkeur voor de Giro
De renner uit Beesd mag nog even niet verklappen hoe het programma van team DSM eruit ziet. Voor zichzelf wordt het waarschijnlijk een mooie mix van een aansprekende klassieker en deelname aan één van de grote rondes. Hij heeft een lichte voorkeur voor de Ronde van Italië. “De Giro is veel relaxter dan de Tour de France. Tijdens de Tour is iedereen altijd super gespannen. Dat komt vooral door de media-aandacht. Bij de Giro is dat minder. De Giro telt ook gewoon wat meer langere etappes, waarin soms heel rustig wordt gereden. De etappes in de Ronde van Spanje zijn korter, maar aan de andere kant is deze ronde weer zwaarder door de vele steile beklimmingen. Daar zit echt geen rustige etappe tussen.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier