• Voorzitter Bert Kooij is blij met de steun van Univé Het Groene Hart.
• Voorzitter Bert Kooij is blij met de steun van Univé Het Groene Hart. Foto: André Bijl

NDV landelijk steeds beter op dreef

Sport 158 keer gelezen

NIEUWLAND • De Nieuwlandse damvereniging NDV speelde zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen in de landelijke competitie. Tegen Brainsport Eindhoven werd het 10-10, zodat NDV op een verdienstelijke zevende plaats eindigde.

Ander goed nieuws is dat de sponsoring door Univé Het Groene Hart met drie jaar wordt verlengd.

Dik tevreden
Voorzitter Bert Kooij en de (bestuurs)leden Pelle Sterk en Jan Alting zijn dik tevreden over de resultaten in de landelijke competitie.

"We doen dit jaar goed mee. Het is het derde jaar dat we landelijk actief zijn. Het eerste jaar moesten we nog wennen aan het niveau, vorig jaar ging het al een stuk beter en dit seizoen zijn we uitgegroeid tot een sterke middenmoter en haalden we twee keer zoveel punten als tijdens het eerste jaar."

NDV heeft ongeveer achttien leden die meedoen aan de onderlinge competitie en de wedstrijden voor de provinciale competitie van dambond Zuid-Holland Zuid. De liefde voor het damspel is zo groot dat de Nieuwlanders drie jaar geleden besloten om ook op zaterdag te gaan dammen in de nationale competitie.

"Steeds meer leden van ons werden ook lid bij GDC in Gorinchem of De Kroonschijf in Molenaarsgraaf om met die verenigingen landelijk te gaan spelen. Toen hebben we gezegd: 'laten we zelf met een team mee gaan doen aan die competitie'. Dat is een succes geworden", aldus de NDV-ers.

Plezier
De Nieuwlanders zijn met veel plezier actief in de nationale competitie. "Het is een uitdaging om op dit niveau te dammen. De tegenstand is best pittig. Bovendien speel je tegen heel andere tegenstanders en moet je naar plaatsen waar je voor de provinciale competitie nooit komt. Dat zorgt voor afwisseling."

"We merken ook dat het steeds meer gaat leven. Tijdens de wedstrijden voor de nationale competitie gaan we er extra hard tegen aan. Dat leidt tot uitslagen als 11-9 of 12-8. Een paar van die spannende duels gingen nipt verloren. Als zulke wedstrijden net wat anders uitpakken, hadden we nog een stukje hoger gestaan."

De landelijke wedstrijden brengen de Nieuwlanders tot ver buiten de bekende regio met tegenstanders uit onder meer Maastricht, Heerlen, Hoensbroek en Tilburg. "Bij uitwedstrijden zijn we de hele dag op pad. Dan vertrekken we 's-morgens om een uur of tien en is het zo maar zes uur of nog later voor we terug zijn."

Wennen
Het Nieuwlandse tiental moest bovendien wennen aan de stilte rond de nationale wedstrijden. Tijdens de onderlinge wedstrijden in gebouw Brandpunt in Nieuwland – de thuishaven van NDV – gaan zeker in de beginfase van de partijen de kwinkslagen en plaagstootjes met de regelmaat van de klok over tafel.

"Bij landelijke wedstrijden moet het muisstil zijn om een zuiver verloop van de partijen te garanderen. Maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend."

Ook volgend jaar komen de Nieuwlanders uit in de nationale competitie. "De animo bij de spelers is nog altijd groot." Als steuntje in de rug worden de Nieuwlanders voor de deelname aan deze wedstrijden gesponsord door Univé Het Groene Hart.

"Ze hebben dat de afgelopen drie jaar gedaan en die steun is onlangs met drie jaar verlengd. Ook daarna mogen we bij ze terugkomen. Dat gebaar stellen we bijzonder op prijs. Daar plukken we als vereniging de vruchten van", zegt voorzitter Bert Kooij.

Materiaal
Het geld wordt onder meer gebruikt voor dammateriaal, zoals klokken, borden en schijven en voor promotiemateriaal voor de plaatselijke basisschool.

"Vroeger had elk dorp een eigen damclub. Maar de belangstelling voor de damsport loopt langzaam maar zeker terug. Nu zijn we de enige damvereniging in Vijfheerenlanden. We zijn heel blij met ons ledenbestand dat heel stabiel is, maar nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Dat geldt zeker ook voor de jeugd."

NDV heeft haar gewone clubavond op dinsdag vanaf 20:00 uur in gebouw Brandpunt in Nieuwland. Belangstellenden zijn hartelijk welkom om een kijkje te komen nemen of vrijblijvend een partijtje te spelen.

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 22 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws gisteren
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden